Catalunya, el País Valencià i les Illes crearan un parc cultural al voltant el riu Sénia

  • Els tres governs treballaran conjuntament en la presentació de candidatures a Patrimoni Mundial de la UNESCO d'elements patrimonials comuns

VilaWeb
Redacció
28.04.2017 - 17:12
Actualització: 28.04.2017 - 17:25

ACN Barcelona.-Representants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya s’han reunit aquest divendres a Reus amb representants del País Valencià i de les Illes Balears per començar a treballar conjuntament en la posada en valor del patrimoni cultural i natural dels tres territoris. Durant la reunió d’avui, en què hi ha participat el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; Marta Fuxa, directora general de les Illes Balears, i el sotsdirector general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat valenciana, Antonio Bravo, s’ha acordat crear un parc cultural al voltant del riu Sénia i a treballar conjuntament en la sol·licitud de declaracions i reconeixements de la UNESCO d’elements patrimonials comuns a les tres comunitats autònomes.

La comissió de patrimoni cultural, que s’ha reunit per primera vegada, respon a la Declaració de Palma que, el passat mes de febrer, va acordar el conseller de Cultura, Santi Vila, amb la consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, i el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, mitjançant la qual es van comprometre a enfortir vincles en benefici comú dels tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura. Pel que fa a la posada en valor del riu Sénia, límit entre les comunitats valenciana i catalana, s’ha plantejat declarar-lo d’interès etnològic i crear-ne un parc cultural que identifiqui i protegeixi els elements d’aprofitament d’aigua al voltant del riu. Com s’ha explicat en una nota de la Conselleria de Cultura, serien motiu de protecció els molins, embassaments, sèquies, ponts, i les fàbriques papereres i tèxtils que van sorgir al recer del riu Sènia. Aquest projecte estaria dotat d’altres actuacions que potenciarien el coneixement, la conservació i difusió del patrimoni natural com la creació d’un inventari amb els elements inventariats, la senyalització adequada dels elements culturals, disseny de rutes turístiques i centres d’interpretació. Així mateix, s’ha parlat d’unificar estratègies dels recursos culturals i turístics que es troben al parc natural dels Ports, parc natural de la Tinença de Benifassà, les pintures rupestres de la Serra de la Pietat a Ulldecona, el jaciment ibèric de la Moleta del Remei així com el Centre d’Interpretació dels Ibers a Alcanar. UNESCO Per altra banda, també s’ha abordat el tema de treballar conjuntament en la presentació de candidatures Patrimoni Mundial de la UNESCO d’aquells elements patrimonials que són comuns als tres territoris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any