Un cap de setmana per descobrir la història dels dinosaures del Pirineu

  • Neix la xarxa Dinosaures dels Pirineus, que aplega diversos centres paleontològics del Principat

VilaWeb
Redacció
02.12.2016 - 22:00
Actualització: 03.12.2016 - 11:06

Fa 66 milions d’anys el país estava ple de dinosaures: anquilosaures, teropòdes, titanosaures, hadrosaures, rahbdodòntids… Tot i que fa milers d’anys que es van extingir, en diversos indrets de la zona pirinenca s’han trobat importants vestigis en forma de petjades, ous i ossos fossilitzats i fragments d’esquelets. Per divulgar, potenciar i unificar aquest patrimoni paleontològic  s’ha creat ‘Dinosaures del Pirineu’, una xarxa dels diferents museus i espais paleontològics de Catalunya.

Una jornada de portes obertes

Dins d’aquest projecte, participen el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell, el Centre de Dinamització de Tartareu, el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, Epicentre de Tremp, el Centre d’Interpretació de Fumanyà, el Dinosferade Coll de Nargó i el Museu de la Conca Dellà a Isona. Per celebrar la seva inauguració, aquest cap de setmana dos dels espais, la Dinosfera de Coll de Nargó i el Museu de la Conca Dellà d’Isona, organitzen una jornada de portes obertes. Els horaris de l’entrada lliure seran dissabte de 11h. a 14h. i de 17 h a 19 h diumenge de 11 h a 14 h.

Com vivien els dinosaures al Pirineu ?

Si hom vol aprendre tot el que se sap actualment sobre la reproducció dels dinosaures, cal visitar la Dinosfera de Coll de Nargó. Dividida en nou àmbits, es poden veure restes fòssils d’ous i nius de dinosaure. Però la joia del museu és la posta del Titanosaure, la més gran que s’ha trobat mai a Europa i pertanyent a un dels dinosaures més grans de l’època. El museu també permet descobrir com treballen els paleontòlegs i conèixer el procés que se segueix per gestionar una troballa.

Per un altre costat, al Museu de la Conca Dellà s’hi pot descobrir com era la vida dels dinosaures del Pirineu fa 66 milions. El museu, que forma part d’un projecte més gran anomenat Parc Cretaci, no només se centra en els dinosaures i parla de tot el patrimoni natural i històric de la Conca de Dellà, una zona que aplega diversos jaciments paleontològics, un important passat romà, castells i esglésies romàniques…

Dinosaures dels Pirineus neix per oferir una experiència diferent. Cada un dels museus presents a la xarxa aporten un coneixement propi, i tots plegats, donen una visió de conjunt del patrimoni paleontològic català. Formen part del projecte el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell, el Centre de Dinamització de Tartareu, el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, Epicentre de Tremp, el Centre d’Interpretació de Fumanyà, el Dinosferade Coll de Nargó i el Museu de la Conca Dellà a Isona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any