Més de 250 diputats europeus i americans reclamen a Sánchez l’amnistia dels presos polítics

  • Diuen en una carta que l'amnistia ha de ser el començament d'una etapa de diàleg per a trobar una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya

VilaWeb
Redacció
29.04.2021 - 11:05
Actualització: 29.04.2021 - 12:43

La plataforma Diàleg UE-Catalunya ha adreçat una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, i a la vice-presidenta tercera, Yolanda Díaz, en què els reclamen l’amnistia dels presoners polítics independentistes i els altres encausats per la repressió contra l’independentisme. S’hi han adherit més de dos-cents cinquanta eurodiputats i diputats de diversos parlaments nacionals i estatals d’Europa i Amèrica, i roman oberta a rebre més suport.

Entre els signants hi ha cinquanta diputats del Parlament Europeu; vint-i-vuit són del grup dels Verds i dotze del grup de l’Esquerra Unida Europea. Hi ha eurodiputats de dotze estats diferents de la Unió, entre els quals alguns socialistes, conservadors i liberals.

Al costat d’aquests eurodiputats també signen la carta membres de parlaments estatals d’Europa i Amèrica. Hi ha, per exemple, trenta diputats britànics, de la gran majoria de partits, inclosos conservadors i laboristes. També hi ha la majoria dels diputats de partits com el Sinn Féin d’Irlanda, la N-Va i els Verds dels parlaments de Flandes i de Bèlgica, el Bloc d’Esquerra de Portugal i el Partit Comunista de Txèquia.

Així mateix, signen diputats de l’HDP de Turquia, del Bloc Quebequès dels parlaments del Quebec i del Canadà, del Front Ampli de l’Uruguai i del Moviment Revolució Ciutadana de l’Equador.

Els diputats recorden tota la repressió judicial desfermada contra el moviment independentista i les crítiques que ha rebut l’estat espanyol d’Amnistia Internacional i el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides. També constaten que l’independentisme va tenir el 52% dels vots a les eleccions del 14-F.

Reclamen que es facin passos valents “cap a la normalitat i la resolució del conflicte per mitjans purament democràtics”, i afirmen que l’amnistia, amb tots els canvis legals i institucionals necessaris, ha de ser el començament d’un procés de diàleg i negociació per a una solució política del conflicte basada en la democràcia, el respecte mutu i el respecte dels drets democràtics del poble català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any