Cardona mostra una selecció de prop d’un miler de retrats desconeguts de la guerra del 1936-39

  • L'objectiu de l'ajuntament és dignificar la memòria de les persones que apareixen a les fotografies

VilaWeb
Redacció
20.04.2017 - 08:27
Actualització: 20.04.2017 - 09:42

L’exposició ‘Rostres de guerra’ mostra a Cardona una selecció de prop d’un miler de retrats desconeguts de la guerra del 1936-39. Hi ha quaranta-vuit dels 969 retrats que componen un fons que s’ha conservat a l’Arxiu Històric de Cardona des dels anys seixanta. Es pot visitar fins el 7 de maig.

El regidor de Patrimoni del consistori, Joan Hernández, ha explicat que l’objectiu és dignificar-ne la memòria. Són imatges de diferents persones que es trobaven a la població entre el 1936 i el 1938. Milicians anarquistes, membres de la majoria d’opcions polítiques de l’època, cardonins, soldats i joves víctimes del conflicte i, entre ells, només el rostre d’una dona.

Ningú havia cercat el passat d’aquestes persones fins el 2007, quan el director de l’Arxiu Històric Municipal, Andreu Galera, va decidir digitalitzar els arxius i va descobrir que els retrats eren de gent que va viure a Cardona durant la guerra. De les 969 se’n van aconseguir identificar quatre-centes gràcies al suport de la gent gran del municipi, però la resta continuen en l’anonimat.

A l’exposició només es mostren quaranta-vuit retrats i la resta es poden consultar des d’un ordinador. També s’ha obert un compte d’Instagram (@rostresdeguerra) on es pengen els retrats amb tota la informació i s’aporta tota la informació de la qual es disposa per veure si algú pot relacionar i identificar els rostres.

L’Ajuntament de Cardona té previst aprovar una moció per a presentar-se com acusació en la causa judicial oberta a l’Argentina contra els crims del franquisme. A més, el 5 de maig es farà un acte d’homenatge a l’únic alcalde cardoní afusellat durant la repressió del franquisme. Es tracta de Joan Torrents i Macià, besavi de l’actual alcalde i que fou afusellat al camp de la Bota el 5 de maig del 1939.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any