Canvis mínims al Born, que canviarà de nom

  • Alfred Bosch (ERC) celebra que s'hagi optat 'per la nostra idea per aquest espai'

VilaWeb
Redacció / ACN
11.02.2016 - 14:04
Actualització: 11.02.2016 - 15:50

El Comissionat de Programes de Memòria ha exposat aquest dijous les línies estratègiques de la reformulació del projecte per al Born. L’equipament mantindrà la línia actual, però es passarà a anomenar Born Centre de Cultura i Memòria, en lloc de Born Centre Cultural. El Born mantindrà la seva línia natural d’investigació sobre 1714 però s’ampliarà a més àmbits, segons ha informat el tinent de batlle Gerard Pisarello. Pel que fa a l’exposició permanent, ‘Barcelona 1700’ una comissió de professionals dirà què es pot fer per a millorar-la, segons ha explicat Ricard Vinyes, Comissionat de Programes de la Memòria. En qualsevol cas, s’ha descartat del tot la possibilitat de cobrir els jaciments.

Recordem que des que s’havia anunciat que l’Ajuntament volia ‘repensar’ el projecte va esclatar una polèmica entre els partits. Tant ERC com CiU volien que es mantingués la línia actual. A l’altre extrem, el PSC va demanar que es tanqués fins que es repensés el model. En aquest sentit, Alfred Bosch (ERC) ha celebrat avui que el govern hagi optat per la nostra idea per aquest espai. Ha canviat el nom reforçant la idea que és un espai de memòria i reforçant que el Born no es toca. És una instal·lació d’èxit i cal que aquest èxit es mantingui i s’ampliï.

Per altra banda, com ja s’havia anunciat, es convocarà un concurs públic per a la direcció del Born, vacant des que va plegar l’anterior director, Quim Torra.

Noves línies de recerca i exposició
La nova línia d’exposicions inclourà una mostra sobre la tortura, una altra sobre els mercats, i una sobre les memòries de la ruïna. L’exposició sobre mercats titulada provisionalment ‘La plaça, el Born i la ciutat’ està prevista per al desembre d’aquest any; la instal·lació de ‘Memòries de la ruïna’ es preveu per a l’any que ve i, per últim, també hi haurà exposicions de petit format acompanyades de programació específica que versin sobre la tortura. El Centre, així mateix, també promourà la Setmana de la Novel·la Històrica i una presentació d”El Born en 3D.

L’esclavista Antonio López perdrà la plaça
L’Ajuntament també ha anunciat que promourà canvis al nomenclàtor de la ciutat i es volen eliminar elements simbòlics que no són exemplars. S’han citat diversos exemples: canviar el nom de la Sala de Plens de l’Ajuntament, actualment Saló de la Reina Regent. La plaça Antonio López, el Marquès de Comillas, que fou un esclavista, tot i que el monument amb el mateix nom no s’eliminaria, sinó que hi hauria ‘una intervenció artística’ que n’explicaria el significat. L’actual comissaria de policia espanyola de la Via Laietana, on van patir tortures molts militants antifranquistes, també podria veure com s’hi instal·la un cartell explicatiu. També s’ha citat el polígon d’habitatges Eudard Aunós, ministre del dictador Primo de Rivera. Per últim, es manté ferma la idea de posar el nom de ‘Salvador Dalí’ a la plaça de la Sagrera. Durant el mandat, també es preveu la inauguració d’una  plaça en homenatge a Salvador Puig Antich, a Roquetes, el mes que ve.

Per últim, durant el mandat també es preveu que l’ajuntament organitzi en altres punts de la ciutat una exposició commemorativa sobre la Llei de l’Amnistia de 1977; la celebració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola el 14 abril de 2016; una exposició sobre Montserrat Roig amb motiu del 70è aniversari del seu naixement promoguda per l’associació Catalana de Dones Periodistes; impulsar un acte a La Virreina vinculat a l’oposició de 18 regidors de l’ajuntament de subvencionar cursos de català el 1975 i una instal·lació recordatòria del fet al maig 2016 o una exposició sobre arquitectures de la memòria per al 2018, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any