El “Cant de la Sibil·la” ressonarà aquest Nadal per tot el país

  • Us oferim una llista dels diversos punts del país on podeu veure la interpretació d’aquesta peça medieval

VilaWeb
Redacció
24.12.2021 - 12:15
Actualització: 24.12.2021 - 12:27

El “Cant de la Sibil·la” és un drama religiós i cant gregorià que es va començar a difondre a l’edat mitjana. Aquesta peça medieval anuncia l’arribada del Messies i pronostica una fi del món terrible. Es va popularitzar molt a l’Europa mediterrània i algunes fonts apunten que podria ser a causa de la por que originava l’arribada de l’any 1000. Tanmateix, a mitjan segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, va anar perdent força i es va deixar de representar perquè va ser considerat un ritual pagà. Va desaparèixer a tot arreu menys a Mallorca i a l’Alguer, on mai no s’ha deixat de fer.

L’interès pel “Cant de la Sibil·la” va ressorgir al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes i, de mica en mica, s’ha anat recuperant a molts indrets del país. L’any 2010, a Mallorca, fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO per ser una tradició que s’havia transmès de generació en generació. D’aleshores ençà s’ha celebrat a diferents indrets del territori de manera ininterrompuda.

Dura cinc minuts i generalment es representa la nit de Nadal, és a dir, el 24 de desembre a la nit, just abans de la Missa del Gall. Normalment, els protagonistes són un nen o una dona vestits de sibil·la, una endevinadora del món pagà, amb un mantell de seda i una espasa a la mà. Amb rituals complexos, les sibil·les eren consultades per determinar el futur de la comunitat. La cançó sol ser interpretada a cappella i es basa en una melodia d’origen mossàrab. No va ser fins al segle XIII que es va traduir al català.

On podeu veure el “Cant de la Sibil·la”?

Us oferim una llista dels diversos punts del país on podeu veure la interpretació d’aquesta peça medieval.

Barcelona

Catedral de Barcelona. A la Catedral de Barcelona, el cant es va recuperar l’any 2009, quatre-cents anys després d’haver-se deixat de representar. Enguany es podrà veure la interpretació d’aquesta peça medieval el dia 24 de desembre a les 21.45 i, tot seguit, s’hi farà la Missa del Gall. Després de les noves mesures decretades pel govern de la Generalitat, han decidit d’avançar una hora tota la celebració de la Nit de Nadal

Església de Santa Maria del Mar. El “Cant de la Sibil·la” es canta a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona durant la nit de Nadal. Enguany, però, s’ha avançat l’horari i es farà a les 20.00. És la representació més veterana de la ciutat i, des que es va recuperar l’any 1948, es fa abans de la Missa del Gall. S’interpreta a l’estil tradicional i amb acompanyament coral, i d’ençà del 2007 se n’interpreta la versió íntegra, que conté dotze estrofes.

Església de Santa Maria del Pi. Fa poc, s’ha recuperat la interpretació a l’església de Santa Maria del Pi de Barcelona, una tradició que l’església té documentada des del segle XVI. Enguany es farà el 24 de desembre a les 23.30.

Església de Sant Gaietà. En aquesta església del districte de l’Eixample de Barcelona s’interpretarà el “Cant de la Sibil·la” la nit de Nadal a les 23.45, just abans de la Missa del Gall.

Parròquia de Santa Maria de Jesús de Gràcia. La interpretació d’aquesta peça medieval també va recuperar-se l’any 2008 al barri de Gràcia de Barcelona durant la Missa del Gall. En aquesta parròquia, la versió que s’hi fa és més moderna i s’interpreta amb l’acompanyament de l’Orfeó Gracienc. Enguany la podrem veure la nit de Nadal a les 23.30.

En alguns indrets, com ara l’església de Santa Maria de Gràcia, a Barcelona, es fan versions més modernes del cant.

Parròquia de Sant Medir. El dia 24 a les 20.00 a la parròquia de Sant Medir, al barri de la Bordeta, s’interpretarà el “Cant de la Sibil·la” a càrrec de la coral Sant Medir.

MNAC. El 21 de desembre a les 21.00, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), durant el Festival Clàssics, Maria Arnal i Marcel Bagés presentaran el seu “Cant de la Sibil·la”, un esdeveniment en un format inèdit.

Campos. Les matines i el “Cant de la Sibil·la” de Campos, a Mallorca, es faran, com és tradicional, el dia 24 de desembre. A les 18.00, a l’església de Santa Coloma de Ràpita, i a les 19.30, a l’església Parroquial de Sant Julià. A part de les veus, comptaran amb l’organista titular de la Catedral de Mallorca.

Canyamars. El 24 de desembre es farà el “Cant de la Sibil·la” a l’església Sant Esteve de Canyamars. La interpretació d’aquesta peça medieval serà a les 19.15 de la mà de la parròquia de Canyamars.

Castelló d’Empúries. La basílica de Castelló d’Empúries acollirà el “Cant de la Sibil·la” de la catedral de Barcelona. La sibil·la serà interpretada per Mariona Llobera i comptarà amb la participació d’un cor i d’un orgue. La peça es representarà el diumenge 2 de gener a les 18.00 i el preu serà de deu euros.

L’Hospitalet de Llobregat. El temple parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida, el Museu de l’Hospitalet l’Harmonia i la coral Xalesta de la ciutat han organitzat el concert del “Cant de la Sibil·la”. Es farà el dia 22 a les 20.30 i no caldrà entrada per accedir al recinte.

La Seu d’Urgell. A la catedral de la Seu d’Urgell, el cant es va recuperar l’any 2011 i es representa abans de la Missa del Gall. Compta amb la interpretació d’una soprano, un cor i l’acompanyament de l’orgue. Té la particularitat que s’hi canta la partitura original que es conserva a l’Arxiu Capitular d’Urgell, una versió autòctona de l’Ordinari de la Seu que data del 1538 i que és en català. Enguany, el dia 24 a les 19.00 se’n farà una versió infantil, el “Cant de la Sibil·leta”; i més tard, a les 23.40, el tradicional “Cant de la Sibil·la”.

La Vall d’en Bas. Enguany, Laura Plasència i Pere Pau Ximenis interpretaran el “Cant de la Sibil·la” i altres nadales tradicionals en el concert de Nadal de la Vall d’en Bas. Es farà a l’auditori de Can Trona el dia 23 a les 19.30. Per assistir-hi cal reservar entrada a la web de l’auditori.

Montuïri. El “Cant de la Sibil·la” a Montuïri se celebra a l’església de Sant Bartomeu durant de les Matines, que inclouen el “Cant de la Sibil·la”, el “Cant de l’Àngel” i el “Sermó de la Calenda”. Enguany, s’interpretarà el 24 de desembre a les 19.00.

Ontinyent. La representació de la Vall d’Albaida és molt completa, perquè abans del cant es representa la marxa processional de la dansa de la Mort i es mobilitzen una vuitantena de persones. El “Cant de la Sibil·la” de la parròquia de Santa Maria d’Ontinyent es fa cada any el 22 de desembre a l’església de Santa Maria. Enguany es farà a les 20.30 i caldrà reservar entrada trucant al 962918230, de dilluns a divendres i de 10.00 a 14.00.

Palma. Una de les representacions més genuïnes del “Cant de la Sibil·la” és la que es fa a la catedral de Palma, on la tradició s’ha preservat durant els segles i només va deixar d’interpretar-se tres anys, del 1572 al 1574. Enguany, serà presidida pel Bisbe de Mallorca i la soprano que l’interpretarà serà Aina Verdera. L’altar es guarnirà amb les tradicionals neules de paper. Enguany es farà la nit de Nadal a les 23.00.

Pollença. Diumenge 26 de desembre a les 19.00 es farà a Pollença el “Cant de la Sibil·la” i un concert de nadales de l’Orfeó Santa maria. L’entrada serà lliure fins a completar cabuda.

Ponts. Des de 2014, a l’església parroquial de Santa Maria de Ponts també es representa el “Cant de la Sibil·la”. La versió que s’hi fa és una adaptació de la partitura que apareix a l’Ordinari de l’any 1536, de la catedral de la Seu d’Urgell. La interpretació serà la nit de Nadal, a les 23.30, abans de la Missa del Gall.

Cant de la Sibil·la a Ponts

Puigcerdà. El dia 30 de desembre a Puigcerdà es farà la tretzena trobada de poesia, música d’hivern i cant de la Sibil·la. Es farà al Museu Cerdà a les 21.30 i l’organitza el Grup de Recerca de la Cerdanya.

Reus. Des del 2017, el Santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Reus acull el “Cant de la Sibil·la” interpretat en llatí. El representarà el cor DaCapo acompanyat d’instruments d’època i de la soprano Mireia Tarragó que interpretarà el paper de Sibil·la. Es farà abans de la Missa del Gall.

Sant Cugat del Vallès. El dia 29 de desembre a les 20.00 es farà a la sala Clavé – la Unió de Sant Cugat l’espectacle “Danses i festa popular al voltant del Cant de la Sibil·la”, amb el Col·lectiu de Música Antiga de Sant Cugat i l’Esbart Sant Cugat. L’entrada tindrà un cost de deu euros.

Santuari de Lluc. La representació del “Cant de la Sibil·la” al santuari de Lluc és la més ritualitzada i una de les més emblemàtiques de totes les que es fan a Mallorca. Aquí, el cant es coneix com a “Ofici de matines”. En aquest cas, la sibil·la és un dels nens de l’escolania, coneguts popularment com a “blauets”. La interpretació serà el dia 24 a les 19.00.

L’escolania dels ‘blauets’ del Santuari de Lluc, amb la Sibil·la al mig.

Tarragona. El dia 24 de desembre, després de la Missa del Gall, a la Catedral de Tarragona es farà el “Cant de la Sibil·la”. Marta Mathéu serà la sibil·la i l’acompanyarà un orgue. L’entrada serà lliure i gratuïta.

Teulada. L’any 2011, amb motiu de la commemoració del quart centenari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, es va recuperar a Teulada la tradició medieval del “Cant de la Sibil·la”. Hi participen els alumnes del Conservatori Professional de Música Mestre Berenguer. Comença amb un repic de campanes, i la sibil·la, que és representada per un nen, surt en cercavila fins a l’església de Santa Caterina. Abans d’entrar-hi, ballen la dansa de la Mort, i tot seguit, l’infant canta a l’interior del temple. Després d’un any d’absència, torna a fer-se el 23 de desembre. Les activitats començaran a les 19.30.

València. El “Cant de la Sibil·la” s’interpreta cada any a la catedral de València. Enguany, aquesta peça medieval s’interpretarà el 21 de desembre a les 19.30 i reuneix el grup Capella de Ministrers, diversos cors i estudiants de l’Escola Superior d’Art Dramàtic. El concert està precedit pel tradicional “Toc a Matines” del Gremi de Campaners de València.

Valls. La nit de Nadal a les 23.30 a Valls es podrà veure una representació del “Cant de la Sibil·la”. Valls ha recuperat el cant dramatitzat del poema sobre el judici final i l’arribada de la fi del món. L’organitzen els Amics de la Música, les Joventuts Musicals de l’Alt Camp i la Parròquia de Sant Joan.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any