La campanya de recollida de la poma comença amb un pla conjunt per a l’atenció sanitària dels temporers

  • Es preveu que la campanya mobilitzarà entre 2.500 i 3.000 persones, de les quals un 60% s'ha contractat expressament

VilaWeb
Redacció
10.08.2020 - 18:04

La campanya de recollida de la poma a les comarques gironines ha començat avui i durarà fins al 15 de novembre. Arriba en una situació sense precedents, amb el record recent d’un brot al Baix Segre que ha exposat els treballadors precaris i entre noves mesures de prevenció i seguretat. La Generalitat, l’administració local i diversos empresaris han elaborat un pla conjunt per a l’atenció sanitària dels temporers que hi treballin, que revisaran una comissió de seguiment i una d’operativa.

Es preveu que la campanya mobilitzarà entre 2.500 i 3.000 persones, de les quals 40% són de manera fixa al sector, de manera que entorn de 1.700 persones han estat contractades expressament. ‘Es tracta de persones que acudeixen a la zona amb contractació des dels seus països d’origen i persones de diversos municipis de la demarcació’, diu la Generalitat, essent aquest segon grup més nombros que en d’altres ocasions.

El pla indica que empreses i cooperatives hauran d’organitzar els treballadors en grups que disposin d’una zona de treball delimitada i uns estris habituals, que es prioritzarà que siguin d’ús individual. Cadascun dels grups tindrà un treballador encarregat de vetllar pel compliment de les normes, de tenir identificades les persones del seu grup, i d’activar el protocol preventiu si un d’ells té símptomes de covid-19. Salut impartirà una formació ‘per a totes les persones amb algun tipus de responsabilitat a les empreses, com ara responsables de plantacions i magatzems’.

Tant al començament com al final de cada jornada laboral es prendrà la temperatura a tothom que sigui a la plantació. La màscara i els guants seran obligatoris si la tasca que s’estigui fent ho permet. S’habilitaran gels hidroalcohòlics i fonts de rentat per garantir la bona higiene de mans. A banda, el pla també estipula normes per a les visites i per al trasllat dels treballadors fins a les plantacions, tant en transport particular com col·lectiu, i recomanacions per al dia a dia en els allotjaments dels temporers.

Tres espais per a acollir pacients

S’han habilitat tres espais per poder atendre els temporers que ho necessitin. El primer, un hostal a Viladamat que s’anomena Espai–Trànsit, per a ubicar persones pendents de resultats de PCR que no disposin de condicions per fer un aïllament domiciliari. La seva capacitat és de 58 persones com a màxim. El segon, una casa de colònies a Pontós que s’anomena Espai–Refugi, per a contactes estrets d’un cas positiu i són PCR negativa i que no poden fer una quarantena de catorze dies al seu lloc de residència habitual. Pot acollir un total de trenta persones. El tercer, una casa de colònies a Cabanes que s’anomena Espai–Salut, que acollirà positius de covid-19 asimptomàtiques o amb simptomatologia molt lleu. Disposa de vint places.

Tots tres seran gestionats per Creu Roja, arran d’un conveni amb el Departament de Treball. Els pacients a qui calgui dedicar atenció sanitària s’instal·laran a l’Espai Orpea, el dispositiu que a va obrir la Generalitat a Girona des del principi de la pandèmia, amb 74 habitacions i 147 llits. L’equipament està gestionat per l’empresa de la Diputació de Girona SUMAR i l’atenció sanitària corre a càrrec de l’Equip d’Atenció Primària de Can Gibert del Pla.

Què es farà si un treballador mostra símtpomes de covid-19?

Si un dels treballadors té símptomes compatibles amb la covid-19, s’activarà tot un procediment que hauran de conèixer tots els responsables. Si es tracta d’un treballador fix amb residència estable, haurà d’anar al seu CAP de referència, on li faran una valoració dels símptomes i, si cal, una PCR. Ho haurà de comunicar a l’empresa.

Si es tracta d’un temporer, l’empresa es posarà en contacte amb el responsable de temporers del CAP de referència, una figura que s’ha creat específicament a cada un dels tres centres (Castelló d’Empúries, L’Escala i Torroella) que es farà càrrec del seguiment. Posteriorment es traslladarà el possible cas al CAP on, després de fer-li un Codi d’Identificació Personal provisional, se li farà una visita mèdica i en cas que es confirmi la sospita de covid-19 es realitzarà una prova PCR.

A partir d’aleshores, caldrà que el temporer faci l’aïllament indicat pel professional sanitari. Els equips d’atenció primària, amb el suport dels serveis socials dels municipis, valoraran si la seva residència habitual és òptima per fer l’aïllament o si cal que sigui derivat al Hostal l’Esplai de Viladomat (Espai – Trànsit). El CAP mateix li indicarà les recomanacions, li tramitarà la baixa laboral i avisarà el gestor-covid que n’haurà de traçar els contactes. També es notificarà el cas a Vigilància Epidemiològica.

Si el resultat de la PCR és positiu i els serveis socials confirmin que l’aïllament domiciliari en condicions no es pot garantir, el pacient serà traslladat a la Casa de Colònies La Perdiu de Cabanes (ESPAI-Salut), o bé a Espai Orpea si el pacient requereix un seguiment mèdic sense ingrés hospitalari. Si la prova és negativa però continuen els símptomes, la prova es repetirà al cap d’uns dies, amb la possibilitat d’acabar-se sotmetent a una prova serològica, mantenint sempre l’aïllament. Si la PCR surt negativa i no hi ha sospita clínica, el treballador es podrà reincorporar a la seva rutina. Si es detecten tres o més positius en una mateixa plantació, Salut proposarà fer PCR en massa a tots els treballadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any