Comença la temporada dels calçots, quan és la millor època per a fer calçotades?

  • Després de dos anys marcats per la pandèmia, els productors encaren la temporada amb optimisme

VilaWeb
Redacció
19.11.2021 - 21:50
Actualització: 19.11.2021 - 22:03

Aquest cap de setmana, arrenca la temporada de calçots. Amb la clàssica Jornada Gastronòmica del Calçot, aquest dissabte Valls inaugura la campanya d’enguany. L’esdeveniment, que arriba als vuit anys, tindrà com a protagonista la cuina del calçot i s’hi reuniran xefs de prestigi, restauradors locals i cellers del territori.

El Pati en serà la plaça central i la jornada començarà amb la proclamació de Quim Masferrer com a Amic de l’Autèntica Calçotada, i serà el responsable d’arrencar el primer calçot al camp d’un dels agricultors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. Així, simbòlicament, s’obrirà la temporada 2021-2022.

Per què Valls és la capital del calçot?

Valls, capital de la comarca de l’Alt Camp, és la ciutat d’origen de les calçotades. Tot va començar a final del segle XIX, quan un pagès conegut com a Xat de Benaiges va collir les cames que havien sortit a les cebes i les va rostir a la brasa, per no desaprofitar-les. El gust li va agradar tant que va decidir d’experimentar aquell conreu fins que va crear allò que avui coneixem com a conreu del calçot. El nom fa referència al fet que, a mesura que creix, la planta s’ha d’anar “calçant”, és a dir, envoltant de terra, fins al moment de collir-la. A partir del segle XX, la calçotada es va convertir en un àpat habitual de moltes famílies vallenques.

Dalmaci Clofent, president de l’IGP Calçot de Valls, explica que allò que diferencia el calçot d’aquesta zona és la qualitat. L’IGP el conformen cinquanta-cinc productors repartits per les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Els calçots de l’IGP tenen dos certificats que n’acrediten la qualitat i alguns dels requisits que han de complir són un aspecte general sa, unes mides concretes i no estar nets ni passats per aigua. “Els calçots de Valls tenen cara”, diu Clofent tot referint-se al fet que els calçots de l’IGP tenen una etiqueta amb què se’n pot localitzar el productor concret. D’aquesta manera, són, a més, un producte de proximitat.

Quan és la millor època per a menjar calçots?

Els calçots es poden menjar del primer de novembre a final d’abril, tot i que el mes estrella és el febrer. Clofent explica que, en un mateix any, els pagesos els han de collir unes tres vegades per fer-ne una bona selecció, atès que no totes les cebes tenen el mateix procés de creixement.

Per gaudir d’aquest producte, milers d’afeccionats cada any organitzen les tradicionals calçotades, que s’han convertit en una trobada imprescindible de la temporada. Clofent diu que tot i que aquests aplecs en són l’essència, cal anar més enllà i difondre també la cuina de calçot: “És una verdura amb moltes aplicacions i a l’IGP volem promoure-les totes.”

Recuperació després de la pandèmia

Després de dos anys marcats per la pandèmia del coronavirus, els productors de calçots de Valls encaren la temporada amb optimisme, però alhora amb prudència. Les dues darreres campanyes van tenir produccions per sota dels divuit milions de calçots i enguany preveuen d’arribar als vint. Aquest és el càlcul que han fet els agricultors de l’IGP de Valls, tenint en compte que tenen dos nous productors i que la demanda està consolidada.

Fa dos anys, van produir tan sols 13,5 milions de calçots i l’any passat solament van conrear una hectàrea i se’n van arrencar 17,5 milions. “Van ser dos anys de por i de pèrdua de confiança, però també un moment per a reinventar-nos”, explica Clofent.

Van començar a vendre calçots cuits, alguns productors van decidir d’obrir canals per a vendre en línia i molts van optar per vendre directament al consumidor final. Ara, volen mantenir aquestes noves dinàmiques per augmentar-ne les possibilitats. Amb l’aixecament de les restriccions sanitàries, els pagesos creuen que aquesta temporada el consum de calçots pot créixer. Confien que sigui millor que no pas les anteriors i la veuen com una oportunitat per a recuperar-se.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any