Brussel·les ofereix d’eliminar el 80% dels controls agroalimentaris entre el nord d’Irlanda i Gran Bretanya

  • El Regne Unit exigeix de renegociar l'acord de sortida amb la UE per regular la situació del territori nord-irlandès

VilaWeb
ACN
13.10.2021 - 19:57

Brussel·les ofereix al govern de Boris Johnson d’eliminar el 80% dels controls fronterers als productes agroalimentaris que arribin al nord d’Irlanda des de Gran Bretanya. Amb la sortida definitiva del Regne Unit de la Unió Europea a principi d’any, s’ha obert una disputa entre tots dos per la implementació del Protocol sobre Irlanda del Nord de l’acord del Brexit perquè implica controls duaners entre el territori nordirlandès i la resta del Regne Unit.

Malgrat signar aquest pacte, Johnson es nega a aplicar-lo i insisteix a renegociar el protocol. En un gest per intentar evitar una guerra comercial, la CE ha proposat avui dues propostes per facilitar el comerç entre aquests territoris.

“Crearan un carril ràpid per al moviment de béns des de Gran Bretanya a Irlanda del Nord, mentre que (…) es protegeix la integritat del mercat únic”, defensa la CE. D’una banda, Brussel·les proposa “una solució a mida” per als controls de menjar i bestiar. En concret, es tractaria de retallar entorn del 80% els controls oficials per a “una àmplia gamma” de productes agroalimentaris que entrin al nord d’Irlanda des del Regne Unit. Per a la resta de mercaderies, l’executiu europeu proposa de “simplificar” la paperassa duanera. “Reduiria a la meitat la documentació que ara mateix es necessita per moure béns de Gran Bretanya a Irlanda del Nord”, assegura la CE.

Amb tot, Brussel·les s’obre a negociar amb Londres per trobar “una solució permanent tan aviat com es pugui”. De totes maneres, insisteix que no renegociarà el protocol i només accedeix a adoptar mesures que facilitin la seva “implementació”.

El problema del nord d’Irlanda

Tant Londres com Brussel·les admeten que el Protocol està generant problemes per als ciutadans i empreses del nord d’Irlanda. El protocol va ser acordat per la UE i el govern de Johnson com a part de l’acord del Brexit quatre anys després després de votar a favor de sortir del bloc europeu.

L’acord va entrar en vigor a principis d’enguany i estableix que el nord d’Irlanda continua vinculada al mercat únic comunitari i, per tant, les mercaderies que es mouen entre aquest territori i de la resta del Regne Unit han de passar controls. D’aquesta manera, s’aconsegueix que no hi hagi una frontera física a Irlanda.

Ara bé, hi ha certs controls que generen polèmica, com per exemple les restriccions a la carn congelada. Davant les reticències del govern britànic, Brussel·les ha concedit a Londres diverses pròrrogues enguany per evitar una guerra comercial. L’última s’acabava a final de setembre, però Johnson va tornar a ajornar, aquesta vegada de forma unilateral, els controls.

La proposta de Londres

El ministre del Regne Unit pel Brexit, David Frost, va ahir una renegociació integral del protocol i que el Tribunal de Justícia de la UE deixi de tenir jurisdicció al nord d’Irlanda en aquelles qüestions que impliquen lleis de la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any