Brussel·les amenaça Espanya amb els tribunals si no aplica la normativa europea sobre hipoteques

  • La Comissió Europea donat a l’estat espanyol dos mesos per aplicar-la

VilaWeb
ACN
17.11.2016 - 14:12
Actualització: 17.11.2016 - 14:13

La Comissió Europea ha donat a l’estat espanyol dos mesos per aplicar la normativa de la Unió Europea sobre hipoteques si no vol acabar als tribunals. La CE ha advertit aquest dijous que Espanya i vuit estats més es van saltar el termini d’incorporació de la llei al seu ordenament jurídic, que era el 21 de març del 2016, i van ignorar un primer avís que se’ls va fer el mes de maig. ‘Si aquests estats no actuen en el termini de dos mesos, se’ls pot portar davant del Tribunal de Justícia de la UE’ ha assegurat l’executiu comunitari. La normativa sobre hipoteques es va adoptar el febrer del 2014 per a millorar els mesures de protecció dels consumidors.

Juntament amb Espanya, Croàcia, Xipre, Finlàndia, Grècia, Luxemburg, Portugal, Eslovènia i Suècia han d’aplicar la normativa de la UE sobre crèdits hipotecaris, la Directiva 2014/17/UE. Segons la CE, és essencial millorar la normativa hipotecaria perquè fomenta la confiança en el mercat hipotecari i augmenta les possibilitat d’elecció dels consumidors.

La llei preveu que els ciutadans disposin d’una informació més clara i comprensible de les hipoteques gràcies a la introducció d’una fitxa europea d’informació normalitzada que ha de permetre comprendre millor els riscos dels contractes així com comparar ofertes i escollir el producte que millor respongui a les seves necessitats.

La Directiva que la CE insta Espanya a complir, també preveu que els consumidors més vulnerables estiguin més ben protegits contra el sobreendeutament a través d’unes normes europees per avaluar la solvència dels sol·licitants d’hipoteques. A més, la llei també inclou uns principis per autoritzar i registrar els intermediaris de crèdit, amb unes noves normes de conducta.

La primera directiva europea d’hipoteques, que es va aprovar en plena pressió a l’estat de plataformes com la PAH, també impedeix als estats membres oposar-se a al dació en pagament si tant el banc com el propietari hi estan d’acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any