El Brexit deixa un Parlament Europeu amb menys eurodiputats i més decantat cap a la dreta

  • Els conservadors i l'extrema dreta en són els grans beneficiats · Els ecologistes i liberals perden pes dins la cambra

VilaWeb
Alexandre Solano
30.01.2020 - 21:50

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que es materialitzarà avui a mitjanit, i la dimissió consegüent dels setanta-tres eurodiputats britànics, reduirà el nombre de diputats al Parlament Europeu i en farà canviar el pes de les famílies polítiques.

D’entrada, el Brexit faria que l’eurocambra passés de 751 eurodiputats a 678 i que tots els grups perdessin membres. Tanmateix, n’hi entraran 27 de nous, de 14 estats, amb l’objectiu d’afavorir els més infrarepresentats, i això farà que la cambra acabi tenint-ne 705 i que hi hagi famílies amb més representants que abans de la sortida del Regne Unit.

L’estat francès i l’estat l’espanyol en són els més beneficiats, amb 5 eurodiputats més; Itàlia i els Països Baixos en guanyen 3; la República d’Irlanda, 2; i Suècia, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Eslovàquia, Croàcia, Estònia, Polònia i Romania, 1.

El Parlament Europeu ara no tindrà tants membres, una composició pensada per a una futura ampliació. Sèrbia i Montenegro ja negocien d’adherir-s’hi i Albània i Macedònia del Nord només esperen a l’aixecament del vet de l’estat francès per obrir converses.

Composició per partits europeus abans del Brexit i després.

El grup més beneficiat de la situació serà el Partit Popular Europeu, que passarà de 182 eurodiputats a 187, tot i haver-hi 50 diputats menys en total. Per tant, augmentarà del 24% d’escons al 27%. En canvi, els socialistes perdran 6 diputats i tindran un pes semblant a l’actual.

El partit més perjudicat serà Renovar Europa, els antics liberals, que perdran 11 eurodiputats (de 108 a 97). Els Verds-ALE també reduiran el pes, de 75 a 68, amb un descens especialment pronunciat dins el subgrup de l’Aliança Lliure Europea, que es trobarà reduït a 5 components, perquè se n’aniran els 3 de l’SNP escocès i l’eurodiputada del Plaid Cymru gal·lès.

El descens dels ecosobiranistes farà que siguin superats per Identitat i Democràcia, el grup d’extrema dreta impulsat per Matteo Salvini i Marine Le Pen. Com que no hi havia cap diputat al Regne Unit, no en perdrà cap; en canvi, en guanyarà tres –de 73 eurodiputats a 76– i es convertirà en la quarta força del parlament. Encara podria augmentar més si els 13 diputats de Fidesz, de Viktor Orbán, es passen a aquest partit i abandonen els populars, amb els quals han tingut unes quantes discrepàncies.

Finalment, el grup dels Conservadors i Reformistes (ECR) passarà de 65 diputats a 62, l’Esquerra Unitària Europea – Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL) perdrà un diputat del Sinn Féin i els no inscrits, arran de la sortida del Brexit Party, només mantindran 27 eurodiputats dels 53 que tenien abans d’anar-se’n el Regne Unit.

Els eurodiputats de l’estat francès i l’estat espanyol

De l’estat francès, hi entren 2 eurodiputats de la República En Marxa, Ilana Cicurel i Sandro Gozi. Amb això, quan se’n vagin els britànics el grup francès encara guanyarà més pes entre els liberals. També hi entra l’eurodiputat d’extrema dreta Jean-Lin Lacapelle, de manera que hi haurà tants eurodiputats d’Agrupament Nacional com dels liberals francesos; i encara la socialista Nora Mebarek i l’ecologista Claude Gruffat.

A l’estat espanyol, hi ha també 5 nous eurodiputats, tots de partits diferents. A més de la consellera Clara Ponsatí, hi entraran Marcos Ros Sampere (PSOE), Margarita de la Pisa Carrión (Vox), Gabriel Mato Adrover (PP) i Adrián Vázquez Lázara (Ciutadans).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any