Londres diu que no negociarà la sobirania del Penyal contra la voluntat dels gibraltarenys

  • El secretari d'Estat britànic per a Europa, David Lidington, ha assegurat aquest divendres que el seu Govern no entrarà en un procés de negociació sobre la sobirania del Penyal si els gibraltarenys no hi estan d'acord.

VilaWeb
Redacció
24.06.2016 - 12:34
Actualització: 25.06.2016 - 02:12

MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

El secretari d’Estat britànic per a Europa, David Lidington, ha assegurat aquest divendres que el seu Govern no entrarà en un procés de negociació sobre la sobirania del Penyal si els gibraltarenys no hi estan d’acord.

“El Regne Unit no entrarà en un procés de negociació de sobirania amb el qual Gibraltar no estigui conforme”, ha assegurat Lidington, en un comunicat fet públic hores després que es confirmés la victòria del ‘Brexit’ en el referèndum del Regne Unit.

“Vull ser absolutament clar. El Regne Unit seguirà sent al costat de Gibraltar”, ha afirmat Lidington. “Mai entrarem en arranjaments sota els quals el poble de Gibraltar passi sota la sobirania d’un altre estat contra la vostra voluntat”, ha recalcat, dirigint-se als gibraltarenys, segons informa ‘The Independent’.

Londres reacciona així després que el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, hagi concretat la seva oferta de cosobirania per a Gibraltar, amb un estatut personal perquè els gibraltarenys mantinguin la nacionalitat britànica si així ho volen i un estatut fiscal propi.

PROPOSTA D’ESPANYA

En declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press, García-Margallo ha assenyalat que l’aplicació de la fórmula de cosobirania per a Gibraltar amb aquestes condicions és una opció que té cabuda ja en la redacció actual de la Constitució espanyola, i ha citat en concret l’article 144 que preveu l’autonomia per a territoris no integrats en l’organització provincial.

El cap de la diplomàcia també ha subratllat que Espanya, des del primer moment, ha d’exigir a la UE que no s’inclogui Gibraltar en les negociacions amb el Regne Unit per concretar la desconnexió i la seva futura relació amb la UE, sinó que aquesta qüestió s’ha d’abordar exclusivament de manera bilateral entre Espanya i el Regne Unit.

D’altra banda, García-Margallo ha considerat que la sortida del Regne Unit de la UE no té per què afectar “molt” els espanyols que treballen en aquest país i ha rebutjat frontalment fer cap tipus de paral·lelisme entre el futur d’Escòcia –que es planteja tornar a fer un referèndum d’autodeterminació per deixar el Regne Unit i integrar-se a la UE– i Catalunya.

El ministre ha subratllat que no són casos comparables perquè, al contrari del què passa amb Escòcia, a Espanya la Constitució no permet la independència unilateral de Catalunya, per la qual cosa aquesta independència mai seria reconeguda per les Nacions Unides, i tampoc per la UE.

García-Margallo també ha defensat que, després de la sortida del Regne Unit de la UE, que no serà automàtica, la UE ha de donar un “salt endavant” cap als Estats Units d’Europa, amb la constitució d’una unió bancària i un govern econòmic de l’euro “de veritat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any