Boye jugarà la carta del dret de les minories al Tribunal de Luxemburg

  • Torbisco-Casals destaca la importància de la batalla a les Nacions Unides com a part de l'estratègia judicial internacional

VilaWeb
Fotografia: Universitat Catalana d'Estiu (UCE)
Redacció
23.08.2019 - 19:00
Actualització: 23.08.2019 - 20:11

L’advocat Gonzalo Boye ha explicat en un acte a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent que faran valer el dret de les minories nacionals, recollit al Tractat de Lisboa, quan preparin les al·legacions que presentaran al Tribunal de Luxemburg perquè Carles Puigdemont i Toni Comín siguin reconeguts com a eurodiputats de ple dret.

Boye juntament amb l’advocada Neus Torbisco-Casals i l’advocat i vice-president de l’ANC Josep Cruanyes, han intervingut en la taula rodona ‘Procés judicial versus procés nacional’. Al torn de debat, Boye ha demanat que els polítics independentistes ‘deixin de disparar-se dins la trinxera’, perquè en una confrontació ‘cal disparar cap enfora’. També ha tornat a fer valer el paper de l’exili en el procés de construcció nacional i s’ha preguntat què hauria passat si hi hagués hagut un judici i ningú no hi hagués anat.

Així mateix, ha fet autocrítica dient que es va equivocar amb el ritme, ‘però no en el fons’, respecte de la situació de Puigdemont i Comín. A més, ha explicat que van descobrir que un tractat entre l’estat espanyol i el francès posava en risc la llibertat dels dos eurodiputats si haguessin trepitjat l’estat francès el 2 de juliol a Estrasburg. ‘Ara discutiríem de qüestions jurídiques, però ells serien a Soto del Real’, ha afirmat.

Torbisco-Casals, en la seva intervenció, ha destacat que la batalla judicial que es duu a terme a les Nacions Unides és important per a visualitzar la repressió de l’estat espanyol fora de les seves fronteres i per a bastir una causa judicial internacional potent. Josep Cruanyes ha explicat que cal continuar denunciant la repressió de l’estat espanyol.

Podeu veure l’acte complet ací (minut 10:58).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any