Bourgeois, president de Flandes: ‘No puc entendre com la UE no accepta l’autodeterminació de Catalunya’

VilaWeb
Redacció
30.04.2016 - 19:46
Actualització: 30.04.2016 - 20:07

El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha demanat a la UE que sigui ‘molt pragmàtica’ si hi ha una majoria de catalans que volen independitzar-se. ‘No veig per què la UE no hauria d’acceptar aquest desig democràtic de la majoria’, ha reivindicat Bourgeois, després de reunir-se a Gant amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tot i assegurar que no vol interferir en els afers interns espanyols, Bourgeois ha defensat que el principi d’autodeterminació dels pobles està internacionalment acceptat i forma part dels tractats de les Nacions Unides. ‘No em puc imaginar que la UE, que es basa en valors democràtics, no accepti l’autodeterminació de Catalunya’, ha insistit.

Bourgeois ha recordat que la UE va saber trobar una solució pragmàtica per a la reunificació alemanya i per a la independència i sortida de Groenlàndia i ha advertit que en cas de ‘Brexit’ els escocesos voldran tornar a fer un referèndum. També ha defensat que Catalunya i Escòcia no són nous estats candidats, sinó que ja han implementat totes les lleis i participen de la lliure circulació de persones, bens i capitals dins la UE: ‘Veig difícil que la UE no pugui acceptar el que seria una ampliació interna’, ha dit, ja que segons ell, ‘els catalans són ciutadans europeus, ho diuen els tractats.’

Bourgeois ha aclarit que la independència de Flandes no és a l’agenda del seu govern i Puigdemont no ha volgut donar consell en aquest sentit: ‘Hi ha hagut un intercanvi profund per conèixer-nos millor, però cadascú farà el seu camí de forma lliure i ens respectarem.’.

El president de la Generalitat ha visitat amb el ministre-president de Flandes la fira Floralien Gent, que des del 1808 s’organitza en aquesta ciutat flamenca, i que té forts vincles amb el Temps de Flors de Girona. De fet, Flandes va participar l’any passat a la fira gironina, decorant el claustre del monestir de Sant Daniel.

Una reunió d’unitat
Prèviament Puigdemont ha estat a Anvers, on s’ha reunit amb el batlle de la ciutat i líder de la N-VA flamenca, Bart de Wever. Allà ha parlat sobre la cimera que ha convocat dimarts per fer front al recurs i la suspensió de la llei d’emergència social que servirà per coordinar la resposta conjunta per no deixar ningú desatès. ‘Per descomptat, no serà una reunió simbòlica només, té importància perquè representarà la unitat del poble de Catalunya, però sobretot servirà perquè el Govern expliqui quines mesures ha pres i quines pensa perdre, perquè les coordinem conjuntament i perquè no deixem ningú desatès, malgrat els efectes suspensius de la llei’, ha explicat el President.

Puigdemont està satisfet amb la predisposició absoluta dels batlles de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Santa Coloma de Gramenet i dels presidents de les dues associacions municipalistes per coordinar una resposta a nivell de país: ‘No és un conflicte entre dues administracions, sinó entre l’estat i la societat catalana en conjunt’, ha criticat.

 

 

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any