Borrell farà el seu primer viatge a Kossove si és aprovat com a Alt Representant de la UE

  • El ministre d'Afers Estrangers espanyol rebutja que fes ús d'informació privilegiada amb Abengoa i reitera les seves disculpes sobre els indis dels EUA

VilaWeb
Redacció / ACN
07.10.2019 - 16:54
Actualització: 07.10.2019 - 18:19

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, no s’ha volgut pronunciar sobre Catalunya en la compareixença davant el centenar d’eurodiputats que han d’aprovar-lo com a cap de la diplomàcia de la UE. I això que la primera pregunta que li han fet els parlamentaris tenia a veure amb el procés d’independència. ‘No hi ha dubte que m’hi he pronunciat amb tota la fermesa possible, però també he de dir-li que com a Alt Representant de la política exterior la meva tasca no serà pronunciar-me sobre els problemes interns de cada país’, ha respost a un eurodiputat espanyol del grup popular.

Per contra, ha promès que, si l’Eurocambra el valida com a Alt Representant de la UE, farà a Kossove el seu primer viatge oficial. Borrell ha dit que ‘mai’ ha estat al país balcànic per ‘raons òbvies’, però s’ha compromès a anar a Pristina i fer dels Balcans una de les ‘grans prioritats’ del seu mandat.

Borrell ha negat que el fet que l’estat espanyol no reconegui la independència de Pristina sigui un ‘problema’ mentre tampoc la reconeguin la Xina o els Estats Units, però ha dit que a la UE estan ‘units’ en la política d’implicar-se en la situació a Kossove i Sèrbia, independentment del reconeixement. ‘Han d’assolir un acord, és important’, ha afirmat, instant Sèrbia a ‘implicar-se en un total, profund i sincer diàleg’ amb el seu veí. ‘Podeu estar segurs que aquest serà un dels temes que més prendré en consideració’, ha remarcat Borrell sobre el país balcànic, dient que l’status-quo ‘no és sostenible.’

Segons Borrell, si la UE no és capaç de resoldre la situació als Balcans, que són el seu ‘veïnat immediat’, serà ‘difícil’ que pugui actuar de forma geopolítica a la resta del món.

Abengoa i els ‘indis’

Durant la vista oral, els eurodiputats també han demanat a Borrell pel cas Abengoa. ‘Sempre he rebutjat que hagi fet ús d’informació privilegiada, és cert que em van sancionar, però era una operació per 9.000 euros, el 7% de la meva cartera d’accions’, ha justificat el socialista. Borrell ha assegurat que va perdre ‘300.000 euros’ amb Abengoa, i ha restat importància a la sanció, tot i admetre que va fer una operació ‘en un moment inapropiat.’

‘Creu que algú amb informació privilegiada l’utilitza només per vendre el 7% de la cartera?’, ha preguntat, ironitzant que ‘tant de bo totes les operacions d’informació privilegiada fossin com aquesta.’

En una de les intervencions, un eurodiputat també ha retret a Borrell els seus comentaris sobre la independència dels Estats Units i el fet que es van crear ‘matant quatre indis.’ ‘Sobre la cita dels indis, ja vaig demanar disculpes, va ser una expressió desafortunada’, ha admès.

Prioritats del mandat

‘La UE ha d’aprendre a utilitzar el llenguatge del poder’, ha defensat Borrell. En aquest sentit, ha reivindicat que la UE ha de reforçar el seu rol internacional i evitar quedar-se empetitida enmig de la confrontació entre els EUA i la Xina.

Pel que fa a les seves prioritats com a Alt Representant, Borrell també ha destacat la necessitat de ‘reiniciar’ les relacions transatlàntiques, impulsar reformes als Balcans i una ‘nova estratègia’ a l’Àfrica, especialment en vista a gestionar l’afer migratori.

El socialista espanyol també ha remarcat que ‘l’ordre multilateral’, el ‘respecte als drets humans’ i els ‘objectius climàtics’ centraran la seva acció com a cap de la diplomàcia europea.

Veneçuela

Borrell s’ha oposat a aplicar sancions que no siguin individuals a Veneçuela. ‘Estic en contra de sancions que afectin més al país’, ha dit mostrant la seva preocupació per la seva situació humanitària.

Puigdemont lamenta no poder ser-hi

El president Carles Puigdemont –a qui no s’ha permès prendre posessió de l’acta d’eurodiputat juntament amb Oriol Junqueras i Toni Comín– ha lamentat a Twitter no haver pogut seguir la compareixença des de l’Eurocambra. ‘M’hauria agradat formular-li preguntes, en defensa dels drets dels nostres electors. Han estat els únics que no hi han pogut participar.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any