La falta de màscares, la prevalença dels interessos econòmics i la solidaritat de Bocairent

  • Bocairent confecciona i regala 10.000 màscares no homologades per a la protecció entre els 4.000 veïns

VilaWeb
Pau Benavent Josep Albinyana
21.03.2020 - 16:15
Actualització: 22.03.2020 - 13:16

Els veïns de Bocairent, a la Vall d’Albaida, han rebut 10.000 màscares per fer front a la propagació del nou coronavirus. Es tracta d’una iniciativa altruista de l’empresa tèxtil local Creaciones Euromoda que ha estat ben rebuda pels professionals mèdics, els veïns i el govern municipal i que, de retruc, posa al descobert la gestió de la crisi epidèmica per part del govern espanyol. En cap cas vol fer-se passar per allò que no és ni crear més confusió. Tot el contrari. Ni vol substituir ni enganyar ningú. Deixen clar que les mascaretes no són homologades però sí que poden servir de protecció enmig d’un desabastiment tan gran. És un exercici de solidaritat col·lectiva entre veïns en un moment difícil.

El doctor Salva Climent, cap de secció de pediatria de l’Hospital General d’Ontinyent, explica que aquestes màscares, tot i no ser les més adequades, poden oferir una protecció mínima per a sortir-se’n perquè la situació ‘se’ns n’ha anat de les mans’ i és llastimosa. Alhora, lamenta que preval més l’economia que no la sanitat i insisteix que les mesures de confinament s’haurien hagut d’aplicar abans, amb un confinament seriós, que implicàs el tancament si calgués.

El bocairentí i infermer retirat Toni Vanyó, de seixanta-sis anys, explica que en saber la notícia li va semblar una actitud d’agrair i una idea perfecta perquè facilita que tothom tinga, si més no, una mesura de seguretat i una barrera per al coronavirus, i també positiva perquè demostra la solidaritat de la gent.

Fotografia: Creaciones Euromoda

Màscares contra la propagació

Les màscares no són homologades i no supleixen les mesures higièniques de prevenció contra el coronavirus, en cap cas. De fet, tan sols han estat confeccionades per a disminuir-ne la propagació i no serveixen per a evitar els contagis, que es produeixen quan hom entra en contacte amb secrecions respiratòries generades per la tos, els esternuts o pel contacte amb parts de la cara.

El doctor Climent, de fet, explica que serveixen per als altres, per qui estiga malalt o siga un transmissor potencial, perquè la màscara reté, tant d’eixida com d’entrada, les microgotes que transporten el virus expulsades en parlar o tossir. Això sí, recorda que no són màscares FFP2 ni FFP3, les que tenen un filtre més menut i hauria de tenir tot el personal sanitari que és en atenció hospitalària, urgències o centres de salut, i que, malauradament, no té sempre. Per acabar, Climent afegeix que la iniciativa de l’empresa és d’agrair perquè ara no importa si són homologades o no, sinó que interessa un mínim de protecció, com també passa amb els respiradors 3D que es comencen a construir també.

Salva Climent.

Acte altruista

La confecció de les màscares ha estat iniciativa del mateix propietari de l’empresa Creaciones Euromoda, Toni Beneito, arran d’observar la distribució de les màscares a càrrec del govern espanyol, segons zones de preferència.

Dijous, la direcció de l’empresa va demanar als treballadors de col·laborar-hi voluntàriament, tot aprofitant que fan llençols i fundes nòrdiques de material igual que el sanitari i que tenien festiu per Sant Josep i l’endemà feien pont. Una vegada la plantilla ho va acceptar, ho van comunicar a l’ajuntament, van adaptar l’estructura de la fàbrica, van ajustar la maquinària i la van engegar. Divendres a migdia ja eren en plena producció amb els quaranta treballadors que podia absorbir la maquinària readaptada.

Beneito explica que han confeccionat les màscares seguint el model que utilitza l’hospital la Fe de València, però que no poden homologar-les per la celeritat que demana la situació. Fins ara n’han fet deu mil i han rebut una petició de deu mil més per a dos hospitals que no ha volgut revelar i que, segons ell, no reben prou material de la Conselleria. Tant és així que també valoren de confeccionar roba de protecció per a sanitaris. Finalment, Beneito insisteix que treballen voluntàriament, fora d’horari laboral, per fer un obsequi a la ciutadania i que així, de retruc, eviten l’incautament de la producció per part de l’estat espanyol.

Fotografia: Creaciones Euromoda

El repartiment

La policia local de Bocairent les ha distribuïdes en sis comerços perquè els veïns les hi puguen recollir, dues per a cadascun. En un supermercat i al mercat municipal tenen la col·laboració de Protecció Civil i d’ACIF Mariola Verda per controlar-ne el repartiment i insistir en la informació sobre les mesures de protecció més enllà de les màscares.

Per evitar que ningú es quede sense, l’ajuntament ha optat per fer una crida al civisme i l’empatia, però no ha disposat de cap mesura de registre concret. El tinent de batlia, José M. Beneyto, explica que aquesta és una mostra de les ganes de col·laborar en la superació de la situació que té la ciutadania, i que el consistori agraeix. Per a Beneyto, la iniciativa de l’empresa, tant de propietaris com de treballadors, mereix els elogis de l’ajuntament i de la població, que ara ha de posar de la seua part la solidaritat i responsabilitat a l’hora de distribuir les màscares. I de fer-ne un ús responsable, sense caure en una falsa seguretat, ha subratllat.

Les accions populars i espontànies per a mirar de cobrir necessitats sanitàries d’una administració superada per la pandèmia van multiplicant-se. A pocs quilòmetres de Bocairent, veïns d’Alfarrasí, també a la Vall d’Albaida, han cosit a casa màscares amb material donat per empresaris i comerços locals amb les quals han abastit el consultori mèdic de la localitat i el Centre de Salut de l’Olleria.

Fotografia: Creaciones Euromoda

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any