Investigadors de la UPC avisen que ‘encara queden setmanes dures’, però que ‘s’ha encetat el camí’ per a controlar l’epidèmia

  • El grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) constata que el creixement de l'epidèmia ha baixat, però que creixerà de manera exponencial fins que la velocitat de transmissió no arribi a 1

VilaWeb
El mercat de la Boqueria, gairebé sense clients (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
01.11.2020 - 11:49
Actualització: 01.11.2020 - 12:22

El grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) ha explicat en un fil a Twitter que el creixement de l’epidèmia de coronavirus a Catalunya ha baixat: amb dades consolidades fins al 27 d’octubre, la velocitat de transmissió ha caigut des de 1,4-1,5 fins a 1,2. Segons els seus càlculs, la tendència prevista és que arribi a 1,1, però deixen clar que els contagis creixeran de manera exponencial fins que la velocitat de transmissió no arribi a 1. És a dir, fins que cada contagiat només contagiï, com a molt, una altra persona.

A banda, els investigadors remarquen que és important tenir en compte que hem d’esperar uns quants dies abans d’analitzar l’evolució de la pandèmia. ‘En aquest moment tenim visió consolidada de dades del 27 d’octubre. Això ens indica quins eren els contagis la setmana posterior a prendre mesures’, diu. La setmana després d’haver pres mesures hi havia un creixement de vora 1,1-1,2 i ara sabem que abans d’haver-les pres, el creixement era de vora 1,4-1,5. És a dir, que 100 infectats encomanaven la malaltia a 140 o 150 persones més.

No serà fins d’aquí uns dies que podrem veure l’efecte de les noves mesures, perquè hi ha un retard a l’hora de veure el tipus de creixement exponencial. ‘Un dels problemes sistemàtics que trobem en el control de la malaltia és la dificultat d’explicar què és aquest creixement exponencial amb retard d’identificació. Si les mesures aconsegueixen fer que la rho sigui 1, encara quedarà camí, ja que cal arribar i mantenir la rho per sota d’1, fent que nous casos decreixin per tal de disminuir les hospitalitzacions i les morts’, diuen. Per tot això, creuen que ‘encara queden setmanes dures’, però que ‘s’ha encetat el camí’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any