Benoît Hamon visita visita Junqueras, Romeva i Cuixart: ‘La democràcia espanyola no té bon estat de salut’

  • L'ex-candidat socialista a la presidència de França reivindica una solució per a Catalunya

VilaWeb
Redacció
01.04.2019 - 09:48
Actualització: 01.04.2019 - 19:06

L’ex-ministre i antic candidat a la presidència de França, Benoît Hamon, ha visitat Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real i ha criticat la seva reclusió. Considera que, com a ciutadà europeu, el seu empresonament demostra que la democràcia espanyola ‘no té bon estat de salut’ i ho compara amb països com França, Hongria i Polònia, on creu que tampoc en té. En aquesta línia, ha dit que respecta la constitució espanyola però que creu que cal una sortida ‘democràtica que no passa pels tribunals’.

Hamon ha visitat Soto del Real acompanyat pel conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i la número 2 d’ERC a les europees i parella de Raül Romeva, Diana Riba. Hamon va deixar el partit socialista francès el 2017 i ara és candidat a les europees per la formació Génération.s.

Per això, va demanar al conseller d’Accio Exterior, Alfred Bosch, fa unes setmanes a París que volia conèixer Junqueras i Romeva, i també s’ha sumat a la reunió el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. També ha acompanyat Hamon fins a la presó Diana Riba, que no ha pogut entrar a la reunió perquè no té condició d’autoritat i com a familiar té un altre règim de visites.

A la sortida, Hamon ha defensat que visitava tots tres per una qüestió tan simple com són ‘les llibertats fonamentals a Europa’. ‘Els retreuen haver organitzat un referèndum, no els retreuen haver organitzat una manifestació violenta, o haver volgut obtenir la independència costi el que costi, sinó organitzar una votació’, ha manifestat.

Obertament ha dit que no és independentista i que la seva visita no s’ha d’entendre com estar a favor o no de la independència sinó que ho analitza en termes de ‘salut democràtica’. ‘Com a ciutadà europeu em plantejo si la democràcia té un bon estat de salut a Europa, a França la resposta és que no, i tampoc a Hongria o Polònia; i a Espanya crec que la resposta és també no’, ha afirmat. En aquest sentit, creu que hi ha ‘alguna cosa que no funciona a la democràcia europea’.

Per això, considera que no ha de ser ell qui doni la solució al conflicte a Catalunya –’respecto la constitució espanyola’, ha dit- però creu que en cap cas ha de passar pels tribunals. ‘La solució és, a la força, democràtica i per la via del diàleg’, ha subratllat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any