Condemnen el batlle d’Almacelles a nou anys d’inhabilitació per un delicte de prevaricació administrativa

  • En la sentència, es considera provat que el batlle va intervenir en la contractació d'una desena de persones 'a dit'

VilaWeb
ACN
26.10.2021 - 20:56

El jutjat penal 1 de Lleida ha condemnat al batlle d’Almacelles (Segrià), Josep Ibarz, a nou anys d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa. Concretament, l’inhabilita per qualsevol mena de càrrec electe municipal, autonòmic o estatal. En la sentència, que té uns cent folis, es considera provat que Ibarz va intervenir en la contractació d’una desena de persones ‘a dit’. La fiscalia demanava deu anys d’inhabilitació. En el judici, el 20 de maig, Ibarz va negar haver intervingut mai per contractar ningú al consistori i va assegurar que sempre havien estat “molt curosos amb el procediment”. Ibarz pot recórrer la sentència condemnatòria a l’Audiència de Lleida.

Segons recull la sentència, ha quedat provat que l’any 2005 va ser l’últim cop que es van publicar al DOGC i al BOP les vacants a l’Ajuntament d’Almacelles, que es van fer convocatòries públiques i que van entrar -concretament set – persones a treballar al consistori després d’haver superat un concurs-oposició. “No se’n va convocar cap més d’ençà de llavors i fins al 2015, que és quan es va presentar la denúncia”, destaca.

Tot i això, afegeix el jutge en la sentència, tot i no haver hagut cap procediment regular previst a la llei durant deu anys, la plantilla de l’Ajuntament d’Almacelles es va augmentar “de manera continuada”, passant de cinquanta-quatre treballadors el 2005 als cent set el 2015.

Ibarz va dictar els decrets i va signar els contractes

Es considera provat que va ser Ibarz qui va signar mitjançant decret de batllia la contractació de diverses persones. El batlle “va dictar els decrets i va signar es contractes laborals”, recull la sentència, sent coneixedor que aquestes contractacions es feien “sense un procediment públic d’oferta i selecció” i que per tant vulneraven els principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat.

“Aquesta situació va permetre a Ibarz oferir directament a alguns ciutadans incorporar-se a l’ajuntament”, afegeix el jutge, que considera que “han quedat verificats els vincles familiars, d’amistat, professionals i polítics de l’encausat amb els treballadors contractats” i que “no consta que els candidats al llocs de treball se sotmetessin a un procés de selecció més enllà d’aportar el currículum i fer una entrevista”.

La sentència també recull que no ha quedat acreditada la suposada urgència en les contractacions i, per tant, el jutge no entén que es prescindís de la normativa que regula la contractació. Considera que Ibarz va emparar un procediment opac que va impedir altres persones poder-se presentar a uns llocs de feina públics, l’existència dels quals es va ocultar i comunicant-los només a aquells que se’n van beneficiar. Finalment considera que Ibarz era plenament conscient que les resolucions eren “injustes”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any