La Generalitat estudia d’integrar a la xarxa pública quatre escoles municipals i sis de concertades

  • El conseller destaca que la despesa de fer-se càrrec de l'edifici de l'escola que tanca 'sempre serà inferior' a una nova construcció

VilaWeb
ACN
29.05.2019 - 10:29
Actualització: 29.05.2019 - 10:42

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha confirmat que el Departament té sobre la taula els casos de quatre escoles municipals i mitja dotzena d’escoles privades concertades per estudiar si poden passar a la xarxa pública, després de l’aprovació del decret que posa les bases d’aquests canvis de titularitats. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Bargalló defensa que, en zones on hi hagi necessitats d’escolarització i, per tant, falti oferta pública, l’administració pot assumir l’edifici, sigui de compra o de lloguer, de l’entitat privada per un cost que ‘sempre serà inferior’ a la despesa que implicaria construir un centre nou.

Els centres privats que han plantejat aquesta solució al Departament tenen, en general, baixa matriculació, problemes econòmics en la gestió o són de congregacions religioses que desapareixen o volen deixar de fer-se càrrec de l’escola. Amb el nou decret sobre la taula, Bargalló ha recordat que el titular del centre ha de sol·licitar-ho al Departament la voluntat de passar a la xarxa pública si s’està perdent alumnat o per altres condicions ‘no el poden sostenir’ però ha recalcat que el Departament ‘no fem cap pas’. Per Bargalló caldrà també complir la condició que sigui en àrees amb necessitats d’escolarització, i per tant, hi hagi demanda de plaça pública. Bargalló també ha especificat que en cap cas la Generalitat assumirà deute dels titulars del centre i que el professorat veurà respectat els seus drets laborals.

Pel conseller, l’avantatge del decret és no haver d’esperar al tancament d’una escola per poder ser traspassada a la plaça pública. En aquest sentit, el conseller ha posat d’exemple el cas de Sant Vicenç de Paül, al barri de Sants de Barcelona, que va tancar el juny passat i fins aquest mes de setembre no podrà obrir com a centre públic, ja que ha calgut que l’escola estigui tancada perquè Educació n’assumís la gestió.

Pel que fa a la despesa, Bargalló ha explicat que els centres municipals són subvencionats i que en els concertats, la Generalitat hi aporta el concert i les despeses de funcionament i que per tant, la variació serà l’assumpció de l’edifici. En cap cas, ha dit, es faran càrrec del deute que pugui tenir la titularitat del centre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any