Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona estudiaran bonificacions de l’IBI segons l’índex de preu recomanat per al lloguer

  • Els ajuntaments de Badalona, Sabadell i Mataró es mostren recelosos amb la mesura mentre que Sitges i Vic la valoren molt positivament

VilaWeb
ACN
20.01.2017 - 08:00
Actualització: 20.01.2017 - 09:01

El govern municipal de Barcelona està estudiant si hi ha marge real per introduir recàrrecs fiscals, com per exemple en l’IBI, en cas que un propietari superi aquest índex recomanat. També avaluen si cal fer una regulació específica per a Barcelona, tenint en compte que és on es concentra el principal focus del problema. La tinent de batllia de Drets Socials de l’ajuntament, Laia Ortiz, va celebrar el passat dimecres la mesura però també va demanar anar més enllà i reclama que els inquilins puguin portar l’abús als tribunals.

El tinent de batlle d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Pérez, ha explicat que el consistori estudiarà la proposta del Govern de bonificar l’IBI a aquells propietaris que fixin preus que se situïn per sota de l’índex de lloguer recomanat i de penalitzar-lo a aquells que els situïn per sobre. Pérez ha afirmat que el govern municipal està “en contra dels lloguers abusius”. Per aquest motiu, ha dit, l’Ajuntament manté una política de foment de l’habitatge social, ja sigui mitjançant l’adquisició o la construcció d’immobles. En aquest sentit, Pérez ha posat d’exemple la nova promoció d’habitatges socials que es construirà al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Des de la Paeria, el regidor de Promoció i gestió de l’habitat urbà i rural i la sostenibilitat, Fèlix Larrossa, ha manifestat que quan hi hagi una proposta en ferm de la Generalitat s’estudiarà en funció de la realitat del mercat immobiliari de lloguer a la ciutat.

En el cas de Girona, l’batllessa, Marta Madrenas, ha assegurat que encara han d’analitzar la proposta del Govern. Tanmateix, ha avançat que creu que és una mesura pensada per al cas de Barcelona, on reconeix que sí que hi ha un problema amb els ‘augments excessius’ dels lloguers. En canvi, a la capital gironina assegura que no es troben amb aquest problema.

‘A Girona no estem als nivells de Barcelona però ens alegrem que el Govern busqui fórmules per garantir el dret a l’habitatge de tota la ciutadania i, especialment, dels més vulnerables’, ha dit. Per això, ha explicat que esperaran a veure quins barems marca el Govern abans de decidir si apliquen aquest índex de preus a Girona i sancionen els qui ho incompleixin.

L’batllessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, veu ‘oportuna’ la intervenció que pugui fer el Govern davant la bombolla dels preus del lloguer. Assegura Conesa que aquesta situació ‘preocupa’ els batlles, sobretot en aquells casos que el preu del lloguer és clarament abusiu i implica una situació d”exclusió de ciutadania’.

Tot i això, l’batllessa resta a l’expectativa de com s’acabi desenvolupant la proposta del Departament de Governació ja que recorda que per aplicar canvis en l’IBI cal dotar els ajuntaments de cobertura jurídica: ‘No ho podem descartar i no ens sembla malament, però per poder jugar amb l’IBI necessitem una normativa que ens empari’.

Badalona, Sabadell i Mataró, ajuntaments recelosos
Des d’una altra òptica ho veuen des de Mataró. El regidor d’Hisenda, Juan Carlos Jerez, assegura que la proposta del govern ‘només farà pessigolles al mercat immobiliari de lloguer’ perquè el problema és tan greu que no es pot resoldre establint només uns preus de referència, opina el regidor.

Per Jerez, l’objectiu no ha de ser només premiar els preus justos sinó ‘limitar els preus desorbitats basats en la lògica especulativa’ i per això, assegura, cal una modificació de la llei d’hisendes locals i de la d’arrendaments urbans, ja que tot i les múltiples polítiques municipals que s’impulsen arreu per facilitar l’accés a l’habitatge, aquest és encara ‘inaccessible’ per a moltes famílies.

També el govern municipal de Badalona, a través del seu regidor d’Hisenda, José Téllez, veu problemes en l’aplicació del nou marc normatiu que preveu el Govern. El regidor veu ‘positiu’ que es vulgui actuar sobre el preu del lloguer, però no té tant clar que aquesta responsabilitat recaigui sobre la recaptació de l’IBI per part dels ajuntaments, que suposa una de les principals fonts d’ingressos.

Segons Téllez, la mesura podria suposar una reducció dels ingressos municipal i un conseqüent deteriorament d’alguns serveis públics, si aquestes bonificacions no les compensen les administracions supramunicipals per una altra banda. Des de Badalona reivindiquen també que de polítiques municipals per facilitar l’accés a l’habitatge també se n’impulsen des de fa anys.

A Sabadell l’anunci del Govern es veu, d’entrada, només com un ‘bon titular’ que s’haurà de traduir en mesures concretes que puguin incidir de manera efectiva en el preu del lloguers i que doti els ajuntaments d’un marge de maniobra ‘real’ per poder ‘incentivar o gravar’ els habitatges de lloguer en funció del seu preu.

La regidora d’Habitatge de Sabadell, Glòria Rubio, resta també a l’expectativa del que acabi esdevenint aquest futur marc regulador, però insisteix que les polítiques públiques de la Generalitat haurien de posar el focus en ‘augmentar el parc públic d’habitatge’ perquè s’aproximi al dels països nòrdics.

Sitges i Vic volen ser pioners
L’Ajuntament de Sitges ha titllat l’anunci del nou índex de control del lloguer com una ‘notícia fantàstica’. El regidor d’Habitatge de Sitges, Jordi Mas, confia que el decret que prepara la Generalitat minvi els preus i aturi l’èxode de veïns joves del municipi, que ara per ara s’emancipen de casa els pares buscant residència en pobles propers.

‘Volem que el jovent no senti el greuge dels lloguers tant elevats que tenim a Sitges’, ha apuntat el regidor, que assegura que el govern municipal prepararà les ordenances fiscals del 2018 incloent una bonificació de l’IBI per als propietaris que s’ajustin al nou índex de preus, si bé no n’ha concretat encara els detalls.

Vic té 2.000 pisos buits, un 10% dels quals estan en mans d’entitats bancàries. Malgrat això, la demanda de pisos de lloguer és molt més alta que la seva oferta i el preu mitjà al mercat se situa al voltant dels 500 euros mensuals. Per capgirar aquesta situació, l’Ajuntament ha iniciat tot un conjunt de mesures entre les quals destaca la de subvencionar els propietaris perquè posin el seu pis a lloguer o la interposició de multes als bancs que tinguin pisos buits durant més de dos anys.

Pel que fa a la mesura anunciada aquest dimarts per la consellera Borràs, el regidor d’Habitatge, Josep M. Roca, ha admès no conèixer a fons els detalls de la iniciativa, però ha assegurat que, si és per millorar la situació de l’habitatge i afavorir que no hi hagi més pisos buits, ‘la ciutat de Vic no només s’hi sumarà sinó que, a més, treballarà per ser pionera en la seva aplicació’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any