Barcelona i una dotzena de municipis comparteixen experiències sobre refugiats i critiquen el programa de l’Estat

  • Lamenten la burocratització, l'opacitat i la manca de recursos del govern espanyol per a l'acollida

VilaWeb
Redacció
07.03.2017 - 15:51
Actualització: 07.03.2017 - 16:01

L’Ajuntament de Barcelona ha reunit una dotzena de municipis catalans per compartir experiències sobre l’acollida de refugiats i per posar de manifest les limitacions del programa de l’estat espanyol i l’actitud del govern espanyol al respecte. Consistoris com Girona, Manresa o Berga han lamentat la burocratització del programa estatal, la manca d’informació i ‘opacitat’ i també la seva falta de recursos. El tinent d’alcaldia de Barcelona Jaume Asens ha denunciat que més del 40% dels fons que arriben d’Europa es destinen a Centres d’Internament d’Estrangers i a política de fronteres en lloc d’invertir-los en acollir. Barcelona ha posat a disposició de la resta d’ajuntaments el seu programa Nausica, que complementa els recursos estatals quan aquests s’exhaureixen.

Municipis catalans de diferents colors polítics i de diferents dimensions s’han reunit a Barcelona per posar en comú les seves experiències en l’acollida de refugiats, els problemes amb els que s’hi troben i les solucions que es poden aportar davant les insuficiències del programa estatal. En una compareixença posterior, Asens ha explicat que la situació de cada municipi és diferent, que hi ha ajuntaments que estan tot just començant a acollir i d’altres, com Barcelona, que es troben que el termini del programa de l’estat espanyol ja s’ha acomplert i que cal continuar donant suport a les persones refugiades. És en aquest punt que ha posat el Programa Nausica a disposició d’altres consistoris per si el volen replicar. ‘Estem cobrint un buit quan s’esgota el recurs estatal, som administració suplent però això ho hauria d’estar fent l’estat espanyol’, s’ha queixat.

En tot cas, aquesta reunió, ha dit, ‘és una prova evident del compromís del món local en la tasca d’acollir els refugiats’ tot i que aquesta és una competència exclusiva de l’estat espanyol. Ha subratllat que els municipis estan acollint tot i les traves del govern espanyol i la manca de coordinació i de recursos. ‘l’estat espanyol és qui rep els fons europeus i malgrat això en fa un ús opac i immoral, perquè destina una part a altres finalitats, com la política d’expulsió i els CIE’, s’ha queixat.

La regidora de Manresa Àngels Santolària ha explicat que el consistori es va assabentar de l’arribada de 40 persones al municipi a través de la premsa, perquè ningú del govern espanyol es va posar en contacte amb l’Ajuntament. Ha explicat que els preocupa sobretot la fase d’integració, si són capaços de trobar feina per als adults. Asens ha afegit que els ajuntaments se senten ‘menyspreats i insultats’ quan no se’ls tracta com a interlocutors i s’envien persones sense ni tan sols avisar. El regidor de Girona Cristóbal Sánchez ha insistit que els consistoris se senten ‘impotents’ davant ‘l’opacitat’ de l’estat espanyol.

‘La informació és nul·la. l’estat espanyol dedica els seus esforços al control de les fronteres i la part de l’acollida sembla que ens la vulgui delegar però tampoc la vol delegar’, s’ha queixat Sánchez, que ha reconegut que aquesta reunió ha servit per fer ‘una mica de teràpia’ entre ajuntaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any