Barcelona des de la mirada dels Erasmus

  • Els estudiants internacionals veuen la ciutat com a sinònim de futbol, platja i sol

Què en pensen els estudiants internacionals de Barcelona? Una ciutat mediterrània, dispersa, bonica, brillant, internacional. Una ciutat on relaxar-se i passar-s’ho bé. També on nodrir-se de cultura.

Una metròpolis on cal anar amb compte, sobretot al metro. “Senyors passatgers els informem que hi ha carteristes al tren, vigilin les seves pertinences”. Alguns miren perplexos al seu voltant, no entenen què està passant, no entenen el que els hi acaben de dir. No és fins que la veu de l’altaveu tradueix “Pickpockets are always on look for any distractions, look after your belongings”, que agafen ben fort les seves motxilles i bosses. Però no sempre aquesta veu hi és per posar-los alerta.

Era això el que esperaven? Quina imatge tenien de la ciutat abans d’aterrar-hi? Barcelona com a sinònim de futbol, com a centre del Barça, com a casa d’un déu, de Messi. Platges i sol. El mediterràniament que presenta Estrella Damm, i el turístic i multitudinari que no ensenya. Un centre cultural i artístic. Alguns esperaven una ciutat més petita, poc més enllà del que envoltaven les antigues muralles. D’altres s’imaginaven que seria més gran i atrafegada, que s’hi sentirien més petits. Tot depèn d’on venen. Una rebuda acollidora, a l’estil espanyol, però gent incapaç de parlar l’anglès. Festa i més festa, discoteques i alcohol.

La Universitat Autònoma de Barcelona va acollir el curs 2017-2018 1.383 estudiants estrangers de grau. Aquesta xifra representa un 5,4% del total d’estudiants de grau que té la Universitat. Pel que fa a la Universitat Pompeu Fabra, el nombre d’estudiants en mobilitat aquest any és de 1.851 i pel que fa els països de procedència d’aquests estudiants, la UPF rep més estudiants del Regne Unit, Itàlia, Alemanya, França i Holanda, per aquest ordre.

Per què volien, aquests estudiants, venir a Barcelona? La perspectiva de descobrir un nou lloc i l’atractiu de la gran ciutat i a la vegada com a destí de platja destaquen com a resposta majoritària. També el bon temps i el bon menjar, així com la possibilitat de practicar el castellà, per després adonar-se que no és el lloc més adequat, que molta gent parla català.

Diversos estudis destaquen el benefici que aporten aquests estudiants internacionals a les ciutats, no només des del punt de vista econòmic sinó també cultural. Noves perspectives culturals i universitats amb un mercat laboral més globalitzat són alguns dels avantatges. La majoria de països no volen deixar perdre aquesta oportunitat.

Què els ha sorprès un cop aquí? La majoria d’ells coincideixen que esperaven que fes més calor. Gairebé a les portes de l’estiu, i no s’han superat els 20 graus de temperatura. Tot i això, el bon temps en general i el sol és una de les coses que més els agrada de Barcelona, així com la cultura gastronòmica catalana i espanyola, i la gent. També el fet que és una ciutat on es poden fer moltes activitats diferents, ja que a més del seu centre urbà, té muntanya i platja; l’estimada platja, una zona de costa que els catalans sovint menyspreem, però que és una joia per als que són a la ciutat per primera vegada. Destaquen a més a més, que els agrada la seva arquitectura, el bon servei de la xarxa de transport públic, i els bons preus que ofereix, una idea que topa amb la nostra concepció de Barcelona, ja que és una de les ciutats més cares del país on viure.

El rànquing QS Best Students Cities, que compta amb més de 50.000 respostes d’estudiants, permet conèixer les millors ciutats per estudiants internacionals durant el 2018. Londres s’emporta la medalla d’or seguit de Tòquio, que sempre ha aconseguit una de les posicions més altes des que es va formar el rànquing, però l’any 2018 es va posicionar en segon lloc. Melbourne, Montreal i París fan el top 5 d’aquest rànquing.

Què han descobert aquests estudiants de la ciutat? Per sobre de tot, destaquen que estar a Barcelona els ha permès aprendre sobre la cultura catalana, una cultura que a diferència de l’espanyola, gairebé desconeixien. També, que viure aquí els ha permès conèixer racons, botigues i locals amb encant, que en una estada breu com a turistes no haguessin tingut l’oportunitat de visitar. I de tots ells, amb quin es queden? Tot i que la majoria es queden amb llocs emblemàtics de la ciutat com Montjuïc, el Parc Güell o la Barceloneta, també apareixen a la llista, el barri del Poblenou o els Búnkers del Carmel, dues localitzacions abans poc turístiques, però que pel seu encant diferent, han anat guanyant popularitat en els últims anys.

I les seves activitats preferides? Què els agrada fer a Barcelona? Principalment visitar aquests llocs i estar amb els seus amics, ja sigui relaxant-se a la platja o alguna zona verda de la ciutat, sortint a sopar, prenent un cafè o una cervesa, mirant els partits del Barça o sortint de festa.

Per altra banda, què és el que menys els ha agradat de la ciutat? El principal aspecte negatiu que troben de Barcelona són els carteristes, com ja hem comentat, així com la percepció que hi ha zones perilloses on cal anar amb compte. També el gran nombre de sense sostres que dormen cada nit al carrer. De fet, gairebé en són 1.000. L’altre aspecte que menys els agrada de la ciutat són les grans aglomeracions de turistes, així com l’actitud poc simpàtica dels barcelonins cap a ells, els estudiants, que d’alguna manera també són turistes. Així mateix, també destaquen la dificultat per fer amics catalans a la Universitat, i l’actitud poc receptiva i acollidora d’aquests.

De fet, en general, el que menys els agrada de la ciutat són alguns dels problemes més complicats que té actualment Barcelona: el turisme massificat, l’alt increment del preu de l’habitatge o la delinqüència menor. Però, i la nostra actitud? Els seus comentaris ens poden fer reflexionar sobre quin tipus de societat som i si volem ser així. Una actitud poc amable cap a les persones d’altres països és, en certa manera, xenofòbia.

S’apropa el final del curs, arriben les vacances i també l’hora d’acomiadar-se de la ciutat per tornar a casa. Hem vist amb quina idea de Barcelona van aterrar a Catalunya, què han descobert, què els ha agradat i què canviarien, però quina imatge de la ciutat s’emporten? Barcelona: Abarrotada però única, bonica i emocionant, on fa bon temps i es viu bé. Una ciutat internacional i cultural, però que necessita una actualització. Però per sobre de tot, una segona casa on tornar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any