Barcelona capta el 56% de les inversions internacionals en les ‘start-ups’ que arriben a l’estat espanyol

  • La capital catalana es consolida com el cinquè hub europeu només per rere de Londres, Berlin, París i Amsterdam

VilaWeb
ACN
11.01.2017 - 14:46
Actualització: 11.01.2017 - 15:40

La presència del Mobile World Congress (MWC) i la celebració en aquests últims tres anys del 4YFN dedicada a concentrar en una única plataforma a les iniciatives ‘stratups’ d’arreu del món estan consolidant Barcelona en el rànquing de les quatre o cinc ciutats europees que configuren els hubs més innovadors. En aquest moment, les ‘startup’ de l’entorn de la capital catalana absorbeixen elles soles el 56% de totes les inversions que arriben en aquestes empreses a l’estat espanyol, segons les dades de l’últim informe ‘Startup Ecosystem Overview’ que elabora el Mobile World Capital Barcelona. Aleix Valls, conseller delegat del Mobile Capital, ha explicat que Barcelona és el cinquè hub europeu només per rere de Londres, Berlin, París i Amsterdam.

L’informe de les startups que elabora la MWCB indica que el 2016 es va tancar a l’estat espanyol amb 2.663 empreses startups. El conjunt d’aquestes empreses van moure un total agregat de 42.300 milions d’euros, cosa que suposa el 2% més que el 2015 i el 5,2% del PIB espanyol. En el rànquing de les deu primeres ciutats europees per nombre de startups Barcelona és la cinquena ciutat més important per davant de Madrid, que ocupa la sisena posició. Per sectors, i per nombre d’empreses, les iniciatives dedicades a trobar solucions per l’e-commerce ocupen el primer lloc, amb el 24% de les iniciatives, seguit del sector social, amb el 14%, el de solucions a les empreses amb el 13% i el de les aplicacions per a mòbil amb l’11%. En aquesta classificació, els projectes e-commerce tot i ser els més nombrosos per nombre d’empreses només absorbeixen el 4% dels recursos econòmics captats. Tot i aquesta altra concentració de projectes empresarials amb el sector e-commerce, quan la valoració es fa des del punt de vista de recursos econòmic captats en cada un dels projectes es pot observar que el primer sector amb recursos és el social, amb el 31% del total de recursos desemborsats, seguit del mòbil amb el 19%.

El capital estranger en aquest sector de les startups és molt important a l’estat espanyol ja que suposa el 59% de tots els recursos que es van moure en el 2016 i que es van situar en uns 502 milions d’euros, lleugerament per sota dels 576,3 milions captats en l’exercici del 2015. El tiquet inversor per empresa es multiplica per tres Valls ha destacat que tot i aquesta lleugera davallada dels recursos econòmics invertits en el 2016 en startups el rellevant de les xifres és que si s’agafa el tiquet d’inversió per projecte empresarial es pot observar un creixement molt substancial del volum d’inversió per cada projecte. Així, mentre que el 2014 cada projecte empresarial absorbia de mitjana una inversió d’uns 200.000 euros, en l’any 2016 aquesta mitjana ha pujat fins els 710.000 euros per empresa, cosa que suposa multiplicar per més de tres els recursos obtinguts per cada un dels projectes. L’estudi de la fundació de la capital del mòbil també fa referència a les xifres d’evolució de les startups de Barcelona. La capital catalana concentra el 28% de les 2.663 empreses que hi havia al tancament del 2016.

Per sectors, igual que en el conjunt de l’estat espanyol, l’e-commerce absorbeix el 21% dels projectes, amb un creixement del 7,6% en relació amb el 2015. Després de l’e-commerce el sector amb més pes per nombre de projectes és el del sector del mòbil amb el 10% del total i un decreixement del 2% en relació amb el 2015, seguit del social amb el 9% i un comportament pla en relació amb el 2015. Finalment, el sector del turisme s’incorpora en aquesta edició amb el 9% dels projectes i un creixement notable del 4,1% en relació amb el 2015.

En relació amb la importància dels sectors per volum d’inversió captat, el cas de Barcelona registra un comportament similar al del conjunt de l’estat estat espanyol i es pot observar que si bé el sector social només suposa el 9% per nombre d’empreses, a l’hora de captar recursos és capaç d’absorbir el 33% dels recursos. El segon sector per volum de recursos a Barcelona és el de mòbil amb el 18% del recursos. L’e-commerce a Barcelona només absorbeix el 5% dels recursos abocats a les startups. En relació amb les startups que han deixat de ser aquesta figura emprenedora i que han donat el pas de creixement amb la venda de les accions dels participants en l’inici del projecte, l’estudi indica que dels 1.000 milions generats en aquestes operacions de sortida, les startups de Barcelona han aportat el 48% del total.

En relació amb el futur, Valls ha explicat que aquest sector innovador de les startups anirà de hubs concentrades en ciutats. El conseller delegat ha explicat que, com ”passa a la Champions”, hi haurà quatre o cinc ciutats europees, entre elles Barcelona, que ”es repartiran el joc” i que concentraran la mobilitat del talent i dels inversors interessats en les startups. Valls també s’ha referit a la llei d’emprenedoria espanyola i ha assegurat que la seva irrupció no ha ajudat a consolidar el sector perquè no ha tingut en compte les mesures fiscal per ajudar a retenir el talent en cada un dels projectes empresarials, una condició molt ”apreciada” per als inversors a l’hora de decidir una inversió en un projecte, ha assegurat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any