Ball de cadires: els partits farceixen les llistes de fitxatges d’altres formacions

  • Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Ciutadans són les formacions que més ex-militants d'altres partits incorporen a les candidatures

VilaWeb
L'ex-socialista Ernest Maragall i l'ex-portaveu parlamentària de Catalunya en Comú Elisenda Alamany encapçalen la llista d'ERC a l'ajuntament de Barcelona. Fotografia: ERC Barcelona
Arnau Lleonart
10.04.2019 - 21:50
Actualització: 10.04.2019 - 23:59

Com al futbol, els partits han aprofitat la bateria d’eleccions del mes i mig vinent per omplir les llistes electorals de fitxatges d’altres opcions polítiques. De tots ells, la formació que aquests darrers anys ha obert més la porta a altres sensibilitats polítiques és Esquerra Republicana. Al capdavant de la llista per la batllia de Barcelona, hi ha situat un ex-socialista (Ernest Maragall), l’ex-portaveu parlamentària de Catalunya en Comú (Elisenda Alamany) i l’economista Miquel Puig, que va anar a la llista de CDC al congrés espanyol. El partit també ha seguit aquesta estratègia a les eleccions espanyoles, i a la llista per Barcelona, encapçalada pel vice-president Oriol Junqueras, ha incorporat com a número 4 el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet. El dirigent comunista anirà acompanyat de Carolina Telechea (ex-PSC) de número 3 i de Joan Capdevila (ex-UDC) de 8, que ja van ser diputats la legislatura anterior.

El cap de llista d’ERC per Barcelona al senat espanyol és l’ex-eurodiputat d’ICV Raül Romeva, que després d’haver encapçalat la candidatura de Junts pel Sí va ser escollit diputat d’ERC el 21-D. D’una altra banda, a les eleccions valencianes, la candidatura d’ERPV per Castelló la defensarà el primer president del Consell Preautonòmic del País Valencià, Josep Lluís Albinyana (ex-socialista que el 2015 va ser candidat al senat espanyol amb Compromís-Podem).

En direcció oposada, el president del Consell per la República i diputat d’ERC, Toni Comín, serà el número 2 de Junts per Catalunya a les eleccions europees, candidatura que encapçalarà el president Carles Puigdemont. Cal recordar que Comín també va ser diputat del PSC entre el 2003 i el 2010. No és l’únic ex-socialista a les llistes de JxCat: els ex-consellers Ferran Mascarell i Marina Geli seran, respectivament, el número 3 de la llista a l’Ajuntament de Barcelona i la número 3 per Girona a les eleccions espanyoles. La llista al congrés espanyol l’encapçalarà Jordi Sànchez, ex-president de l’ANC i ara dirigent de JxCat, vinculat durant molts anys a ICV.

El candidat de JxCat al senat espanyol per Tarragona és Hèctor López Bofill, que el 2010 va deixar ERC i es va presentar al parlament amb Solidaritat per la Independència. El 21-D ja va ser candidat de JxCat i ara és també candidat a la batllia d’Altafulla amb la mateixa formació. Finalment, el politòleg madrileny Ramón Cotarelo dóna suport a la llista de JxCat a les espanyoles com a suplent a la circumscripció de Girona, després d’haver estat candidat d’ERC el 21-D i haver donat suport a la CUP el 2015.

Ciutadans s’ha lliurat a l’ex-socialista francès Manuel Valls per provar de guanyar la batllia de Barcelona per primera vegada i ha permès que configuri una llista segons el seu criteri. L’única militant de Ciutadans als primers llocs és la diputada Mari Luz Guilarte, que va de número 2. La segueixen l’antic batlle de l’Hospitalet Celestino Corbacho (ex-PSC) i Eva Parera (ex-UDC i ara a Units per Avançar). A més, com a cap de la llista de les Illes al congrés espanyol, Albert Rivera ha fitxat l’ex-diputat socialista Joan Mesquida i, per a les europees, ha seduït l’ex-president del Govern Balear José Ramon Bauzá (ex-PP).

L’ex-portaveu de Poble Lliure, candidata dels comuns a Lleida

En menor grau, l’espai polític de Podem i els comuns també ha incorporat candidats d’altres partits. Per revalidar la batllia de Barcelona, Ada Colau ha incorporat com a número 8 l’ex-socialista Jordi Martí, que durant aquest mandat ja ha estat el gerent de l’ajuntament. L’ex-secretari valencià de Medi Ambient Julià Álvaro, antic co-portaveu de Compromís com a dirigent dels Verds, serà el 5 d’Unides Podem a les Corts. A més, els comuns han situat com a número 2 per Lleida a les eleccions espanyoles Maria Corrales, ex-portaveu de Poble Lliure que va participar en la fundació de Catalunya en Comú i hi ha estat vinculada des d’aleshores.

L’ex-batlle de Gimenells, Dante Pérez, serà el cap de llista per Lleida del PP a les eleccions espanyoles. Pérez va assolir la batllia de la mà del PSC, però va deixar el partit per ser el número 2 del PP el 21-D. Els resultats nefastos de la formació no van permetre que ocupés un seient del parlament i el febrer va anunciar que deixava la política. D’una altra banda, qui ha farcit les llistes d’antics militants del PP és Vox. L’ex-diputat Ignacio Gil Lázaro serà el cap de llista de les espanyoles per València i Ignacio Garriga, afiliat al PP des dels 18 anys, ho serà per Barcelona. Antoni Camps, fins fa poc diputat del PP al parlament balear, és el candidat de la formació ultra al Consell de Menorca.

Per contra, gran part de les llistes socialistes a les eleccions les conformaran quadres de partits i els fitxatges seran, principalment, independents. De fet, l’únic fitxatge destacable d’un altre partit és la incorporació de l’ex-director general dels Mossos Albert Batlle com a número 3 de Jaume Collboni a l’Ajuntament de Barcelona. Batlle té ara carnet d’Units per Avançar, hereu d’Unió Democràtica, però ja va ser regidor del PSC entre 1995 i 2003. Més enllà de la llista, Collboni ha aconseguit suports com els de Lluís Rabell (cap de llista de Catalunya Sí que Es Pot) i Ignasi Guardans (ex-diputat de CDC), que formen part de la plataforma Compromís per Barcelona.

Per últim, el PI ha situat com a número 2 a les eleccions municipals de Palma Neus Sánchez, activista cultural que va ser membre de la direcció de les Joventuts d’Esquerra Republicana a les Illes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any