Balaguer aprova declarar no grata la família reial a proposta d’ERC i la CUP

  • CiU i l'edil independent s'abstenen mentre PSC i C's hi voten en contra

VilaWeb
ACN
29.04.2016 - 10:21

El ple de l’Ajuntament de Balaguer ha aprovat declarar no grata la família reial. La capital de la Noguera se suma així a altres poblacions lleidatanes on també han aprovat mocions en aquest sentit, com Cervera, Alpicat (Segrià) i Bellpuig (Urgell). La declaració va prosperar gràcies als set vots favorables d’ERC (5) i la CUP (2) i l’abstenció dels cinc edils de CiU i el de Balaguer Ara Sí. Els tres del PSC i el de C’s hi van votar en contra. La moció també reclama que la princesa d’Astúries deixi d’utilitzar el títol de senyora de Balaguer. Aquesta petició ja es va fer al 2013 quan l’actual rei Felip encara era príncep.

ERC i la CUP presentaven inicialment dues mocions similars que es va acabar fusionant perquè ‘la coincidència en aquests casos és absoluta’, segons ha dit el batlle, el republicà Jordi Ignasi Vidal. Un dels principals motius per declarar no grat Felip VI i qualsevol altre membre de la Casa Reial és, segons Vidal, és ‘el paper que ha tingut la monarquia en el conflicte entre el poble català i l’estat espanyol, que ha estat el de prendre partit, a diferència del que va fer la corona britànica, que es va mantenir neutral amb el cas d’Escòcia; aquí s’han alineat amb una de les tesis donant per entès que la resta de súbdits, entre cometes, no formàvem part del seu univers’.

A banda d’això, segons remarca el batlle, també s’han posat de relleu els valors republicans d’igualtat i equitat. ‘No podem fer una societat en què volem que tothom sigui igual davant de la llei i que n’hi hagi alguns que només pel fet d’haver nascut en una casa concreta ho tinguin tot pagat i tot fet’.

Jordi Ignasi Vidal creu que fins i tot Balaguer encara té més raó que altres municipis d’aprovar aquesta declaració per motius històrics, ja que recorda que el títol de ‘senyor de Balaguer’ per al rei d’Espanya es va crear després d’una desfeta de la ciutat que va provocar grans destrosses quan s’enfrontaven Jaume d’Urgell i Ferran d’Antequera, per tant, ‘va néixer com a símbol de subjugació del poble, per tant, encara és més infaust’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any