Avançament editorial: ‘Jules i Jim’, una novel·la de culte

  • Adeisara publica per primera vegada en català aquesta novel·la emblemàtica de Henri-Pierre Roché, que Truffaut va dur al cinema

VilaWeb
Montserrat Serra
22.05.2016 - 22:00
Actualització: 23.05.2016 - 12:11

Aquesta setmana arriba a les llibreries Jules i Jim, la novel·la de culte de Henri-Pierre Roché que Truffaut va dur al cinema el 1962 i la va immortalitzar. L’edita Adesiara, en una traducció de Maria Cirera. I l’editor, Jordi Raventós, ens en parla amb brillantor, tant que ens fa venir ganes de llegir-la. Podeu llegir-ne un fragment.

Escriu l’editor Jordi Raventós:

«Jules i Jim, una novel·la de culte, ara en català

Henri-Pierre Roché, dandi, col·leccionista, crític d’art, entre moltes altres facetes, fou un dels personatges més singulars de les lletres franceses del segle passat. Semblantment a l’exquisit Gesualdo Bufalino, que no va començar a publicar fins als seixanta-un anys –i no pas qualsevol cosa, sinó una obra fascinant com El sembrador de pesta–, Roché es va decidir a fer sortir a llum, pocs anys abans de la seva mort, dos títols veritablement extraordinaris: Les dues angleses i el continent i, sobretot, Jules i Jim (1953), considerada una de les novel·les més emblemàtiques de tota una generació gràcies a la pel·lícula homònima que en va fer François Truffaut l’any 1962.

Adesiara acaba de publicar, per primera vegada en català –amb traducció de Maria Cirera–, aquesta última novel·la, ‘una novel·la d’amor en estil telegràfic escrita per un poeta que s’esforça a amagar la seva vasta cultura’, en paraules del genial director de cinema francès, que la va descobrir el 1956 i va donar-li, gràcies al seu film, el gran ressò internacional que ha assolit.

Abans de la Primera Guerra Mundial, Jules, un austríac, i Jim, un francès, estableixen uns lligams d’amistat que els permeten viure gairebé com a germans. Ni el fet d’enamorar-se de la mateixa noia ni el fet que un d’ells s’hi casi no impedeixen que l’altre n’esdevingui l’amant amb el vistiplau de l’amic. Aquest ménage à trois resta obert, alhora, a moltes altres relacions que els permeten gaudir plenament de la sexualitat i de l’alegria de viure, però que també poden resultar funestes.

Basada en una història real (l’estreta relació d’amistat de l’autor amb l’escriptor alemany Franz Hessel i amb la seva esposa Helen Grund, precisament els progenitors de Stéphane Hessel, l’autor de l’assaig supervendes Indigneu-vos!), Jules i Jim, considerada per alguns la novel·la de la ‘revolució sexual’, és un clam a la llibertat que sorprèn encara avui per la seva modernitat –recordem que va ser publicada el 1953!– i que, sens dubte, no deixarà el lector indiferent.»

 coberta jules i jim

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any