Avançament editorial: ‘2084. La fi del món’ de Boualem Sansal

  • Un oferim un fragment de la novel·la d’aquest autor algerià, traduït per Ferran Ràfols Gesa i publicada per Edicions 62

VilaWeb
Redacció
18.09.2016 - 02:00

L’editora d’Edicions 62, Pilar Beltran, ha escrit una carta sobre la novel·la 2084. La fi del món de Boualem Sansal, traduïda per Ferran Ràfols Gesa i que arribarà a les llibreries la setmana que ve. També us oferim un fragment de la novel·la. L’autor visitarà Barcelona.

“Dormiu tranquils, bona gent, tot és perfectament fals…”

«Fa uns dies llegia un resum d’un estudi de David Kidd i Emanuele Castano que demostra que la lectura d’obres de ficció amb voluntat literària ens ajuda a ser més empàtics i que els lectors de literatura de qualitat entenen més bé les emocions (dels altres) que els lectors de literatura comercial.  L’estudi en qüestió es basa en una sèrie de preguntes a dues mil persones i el podeu llegir a Psychology of Aeshetics, Creativity and the Arts.

Doncs bé, 2084. La fi del món, de l’algerià Boualem Sansal, Gran Premi de l’Acadèmia Francesa, se situa en aquesta línia de la literatura de qualitat, la que a través de la invenció, la imaginació i el treball amb la llengua busca construir un món versemblant fet de paraules. I sí, com que l’he llegit us puc dir que, tot i el vertigen i la forta impressió que provoca, o justament per això, aquesta novel·la no només ens fa ser més empàtics sinó que ens ajuda a comprendre el món.

La denúncia implícita als règims totalitaris religiosos i la funció d’alerta és ben clara, com ho va ser en el seu moment 1984 d’Orwell, de qui 2084 n’és explícitament cosí germà. I per més que l’autor ens tranquil·litzi a l’Advertiment –“Dormiu tranquils, bona gent, tot és perfectament fals, i la resta està sota control”, diu–, en arribar al final no estàs gaire serè. Però sí que coneixes a fons els engranatges interns, els perills, els riscos de deixar-se portar per un pensament únic, en aquest cas per una dictadura religiosa que esclafa la capacitat crítica.

Com a lector, amb els temps que corren i coneixent la trajectòria de l’autor, és impossible no veure-hi l’ombra de l’islamisme radical, tot i que al llarg de la novel·la no hi aparegui ni un sol cop la paraula islam. Així doncs, si voleu ser més empàtics i comprendre una mica més el món en què vivim, llegiu 2084. La fi del món: us rondarà durant dies.»

Pilar Beltran
@PilarBeltranV

2084-la fi del món-coberta

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any