Atorguen el Nobel de Química a les inventores de les ‘tisores moleculars’

  • Gràcies a aquest invent els investigadors poden canviar l'ADN d'animals, plantes i microorganismes amb una precisió extremadament alta

VilaWeb
Redacció
07.10.2020 - 12:31
Actualització: 07.10.2020 - 12:33

El Premi Nobel de Química 2020 ha estat atorgat a Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna ‘pel desenvolupament d’un mètode per a l’edició del ‘genoma’, conegut com les ‘tisores moleculars‘.

Gràcies a aquest invent els investigadors poden canviar l’ADN d’animals, plantes i microorganismes amb una precisió extremadament alta. Aquesta tecnologia ha tingut un impacte revolucionari en les ciències de la vida, està contribuint a noves teràpies contra el càncer i pot fer realitat el somni de curar malalties hereditàries.

La francesa Charpentier és actualment directora de la Unitat Max Planck de Ciència dels Patògens a Berlín. La nord-americana Doudna és professora a la Universitat de Berkeley i investigadora en el Howard Hughes Medical Institute.

Els investigadors necessiten modificar els gens en les cèl·lules si volen descobrir el funcionament intern de la vida. Això solia ser un treball lent, difícil i, de vegades, impossible. Usant aquestes tisores genètiques CRISPR/CAS9, ara és possible canviar el codi de vida en el transcurs d’unes poques setmanes.

‘Hi ha un poder enorme en aquesta eina genètica, que ens afecta a tots. No només ha revolucionat la ciència bàsica, sinó que també ha donat lloc a cultius innovadors i donarà lloc a nous tractaments mèdics innovadors’, diu en un comunicat Claes Gustafsson, president del Comitè Nobel de Química.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any