Experts en astronomia de la UV reben el premi Breakthrough, un dels més importants de Física Fonamental

  • Van col·laborar en la primera imatge d'un forat negre el passat mes d'abril

VilaWeb
Europa Press
09.09.2019 - 16:21
Actualització: 09.09.2019 - 16:22

Especialistes en Astronomia de la Universitat de València que han participat en la col·laboració internacional ‘Event Horizon Telescope‘ (EHT), formada per tres-cents quaranta-set experts que van obtenir la primera imatge d’un forat negre el passat mes d’abril, han rebut el premi Breakthrough de Física Fonamental, dotat amb tres milions de dòlars i un dels més prestigiosos del món.

Entre ells, Rebecca Azulay i Ivan Martí Vidal, del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

El 10 d’abril de 2019, EHT va mostrar al món la primera imatge d’un forat negre. En concret, el forat negre súper massiu del centre de la galàxia Messier 87, situada 55 milions d’anys llum de la Terra. Uns mesos després, el 4 de setembre, la Fundació Breakthrough Prize ha concedit el Premi de Física a totes les persones que integren la col·laboració que van firmar els articles on s’anunciaven els resultats.

Ivan Martí Vidal, investigador principal d’un projecte del programa d’Excel·lència CIDEGENT (subvencionat per la Generalitat Valenciana i relacionat amb EHT) i membre de l’Observatori Astronòmic i del Departament d’Astronomia, és coordinador del Grup de Polarimetria d’EHT i autor d’un algoritme (PolConvert) que ha contribuït a la participació del telescopi ALMA (l’instrument més sensible de tot el projecte) en aquestes històriques observacions.

Rebecca Azulay, investigadora postdoctoral, va ser astrònoma de suport al telescopi IRAM 30m de Pico Veleta (Granada) durant les observacions d’EHT. A més, ha sigut premiat el professor Eduardo Ros (actualment en excedència en l’institut Max Planck de Radioastronomia de Bonn, Alemanya), i que encapçala el Grup de Sol·licitud de Temps d’Observació, és secretari del Consell de Direcció d’EHT i també responsable de divulgació científica de la col·laboració a Europa.

‘Aquest guardó suposa un gran reconeixement als esforços continuats de tots els membres premiats de l’equip; els qui, sense excepció, han fet possible el meravellós resultat d’EHT’, ha indicat Ivan Martí Vidal. Per la seva banda, Rebecca Azulay ha destacat que es tracta d’una gran notícia: ‘Estem molt contents i emocionats, ja que es tracta d’un enorme reconeixement per a tot l’equip i tot el projecte’.

Els premis Breakthrough, que celebren la seva vuitena edició i ja es coneixen com els ‘Óscars de la Ciència’, premien anualment les fites d’avantguarda en ciències de la vida, física i matemàtiques. Els 2.718.000 euros del premi seran repartits entre les tres-cents quaranta-set persones que integren la col·laboració i van participar com coautores i coautores en els articles que van mostrar el forat negre súper massiu del centre de la galàxia Messier 87.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any