L’assaig encapçalat per Mitjà i Clotet conclou que la hidroxicloroquina no evita el contagi de la covid

  • Desaconsellen la profilaxi post-exposició amb la hidroxicloroquina perquè no evita el contagi ni millora els símptomes

VilaWeb
ACN
25.11.2020 - 08:35
Actualització: 25.11.2020 - 12:03

Els resultats de l’assaig clínic encapçalat pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà iniciat fa uns mesos demostren que la hidroxicloroquina (HCQ) no és un tractament profilàctic efectiu contra la covid-19. Els resultats de l’estudi, publicats al New England Journal of Medicine, apunten que el medicament no té efectes beneficiosos en la prevenció del contagi. Concretament, han descobert que un tractament amb hidroxicloroquina durant set dies després de l’exposició a un cas positiu de covid no influeix en el desenvolupament de la malaltia ni en la millora dels símptomes. Amb la prova científica disponible, ara els autors desaconsellen la profilaxi post-exposició amb aquest medicament.

“En conclusió, el tractament profilàctic amb HCQ no ha tingut efectes beneficiosos en la prevenció de la covid-19 simptomàtica ni en la prevenció de la infecció per SARS-CoV-2 en contactes sans exposats a un cas de PCR positiva”, diu la nota de premsa de la Fundació de Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS).

Per a Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, “la recerca clínica ha de ser ben dissenyada perquè els resultats siguin concloents i permetin confirmar o descartar l’efectivitat d’un agent terapèutic” i és el cas d’aquest estudi. Els investigadors agraeixen a tots els professionals, col·laboradors i participants la implicació en el projecte.

Han treballat en l’assaig de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut, el Departament de Salut i una vintena d’institucions de recerca i salut pública. A banda, més de 72.000 persones i institucions van fer una aportació a l’assaig mitjançant la campanya #JoEmCorono i també va comptar amb el suport econòmic de la Generalitat, Laboratoris Rubió, Laboratorios Gebro Pharma, Zurich Seguros i Synlab Diagnòstics. Alhora, Open Arms va participar en el recull de mostres en les residències de gent gran.

Més de 2.000 participants

L’assaig es va fer a Catalunya entre el 17 de març i el 28 d’abril, durant la primera onada de la pandèmia, i hi van participar 2.314 contactes de 672 contagiats. És un estudi aleatoritzat de fase 3 fet en tres de les nou regions sanitàries de Catalunya: Catalunya Central, Àmbit Metropolità Nord i Barcelona Ciutat. Els contactes inclosos a l’estudi, majors d’edat, havien d’haver estat en contacte proper (menys de dos metres) durant almenys un quart amb una persona infectada durant els set dies anteriors al reclutament.

Els criteris d’exclusió van ser presentar símptomes de covid-19 ja en el moment del reclutament, prendre medicaments contraindicats amb la hidroxicloroquina, tenir un historial d’arítmies cardíaques o insuficiència renal i estar en període d’embaràs o alletament.

Els participants van ser assignats de manera aleatòria a un grup de tractament en què van rebre Dolquine (hidroxicloroquina) en una dosi de 800 mg el primer dia, seguit d’una dosi diària de 400 mg durant els sis dies següents, o bé a un grup control que no va rebre aquest tractament.

Resultats i efectes adversos

En el cas dels contactes que van participar en l’assaig, la incidència i progressió de la malaltia va ser similar entre els pacients del grup de tractament (5,7%) i del grup de control (6,2%). La taxa de transmissió –mesurada per PCR– va demostrar la mateixa tendència: 18,7% del grup tractament contra el 17,8% del grup control.

Quant als efectes adversos, un 56% dels pacients del grup de tractament en va experimentar almenys un durant els catorze dies de seguiment, la gran majoria de caràcter lleu. En sis pacients, els investigadors van observar cinc episodis de palpitacions potencialment relacionades amb el tractament i un episodi de palpitacions causades per una insuficiència respiratòria.

El doctor Oriol Mitjà ha fet aquest fil de piulets després de publicar-se l’estudi:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any