Un original arròs de tardor: amb ànec, figues fresques i ametlles

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites de tardor'

VilaWeb
Dolors Borau
10.10.2020 - 21:50
Actualització: 22.10.2020 - 13:32

Aquesta és una recepta diferent i sorprenent creada per una amiga, la Lídia Margarit. A mi no se m’hauria ocorregut aquesta barreja d’ingredients, però com que ella pertany a la nissaga de xarcuters Margarit i fa molts anys que treballen a l’obrador i als fogons, va trobar una combinació ideal per a poder gaudir d’aquesta fruita fresca. Com que aquest arròs és molt bo, és de justícia reconèixer-ne l’autoria.

Ingredients per a 4 persones
– 2 cebes mitjanes
– 2 cuixes d’ànec confitat
– El greix del confit d’ànec (el podeu substituir per oli d’oliva)
– 2 figues fresques per persona (si pot ser, trieu-ne les més grosses)
– 4 alls
– Sal
– Pebre
– 25 g d’ametlla laminada
– 1 tassa (de la mida de cafè) plena d’arròs per persona

Preparació
– Poseu un litre d’aigua al foc
– Agafeu l’ànec confitat que hagueu comprat i en separeu el greix
– Peleu la cuixa, desosseu-la i esmicoleu-la fins a deixar la carn a tires
– Peleu la ceba i trinxeu-la a ganivet
– Poseu el greix (o l’oli) a la cassola amb la quantitat necessària per a cobrir-ne tota la superfície
– Sofregiu la ceba i afegiu-hi una mica de sal
– Peleu els alls i trinxeu-los
– Quan la ceba hagi canviat de color, afegiu-hi l’all trinxat i remeneu tot vigilant que no es cremi
– Renteu amb delicadesa les figues i talleu-les: les partiu pel mig i en feu 3 talls de cada meitat, com si fossin grills
– Poseu l’ànec desfilat al sofregit
– Afegiu les figues barregeu-les amb el greix, la ceba, l’all i l’ànec amb delicadesa, tot vigilant que no es trenquin
– Aboqueu l’arròs a la cassola de tasseta en tasseta
– Barregeu-ho tot bé, rectifiqueu de sal i afegiu-hi el pebre
– Amb el foc viu, afegiu-hi una mica d’aigua calenta, la justa per a cobrir el preparat perquè el gust es concentri
– Deixeu que faci uns quants bulls i aboqueu-hi la resta de l’aigua
– Quan tota l’aigua xarboti, rebaixeu la intensitat del foc
– Poseu una mica més d’aigua a escalfar per si cal afegir-ne més: sabreu que cal afegir-ne si l’arròs es beu tot el líquid i el gra encara no és cuit
– Quan l’arròs s’hagi begut tota l’aigua i el gra estigui al punt, apagueu el foc i tapeu l’olla cinc minuts
– Abans de servir l’arròs, poseu-hi l’ametlla laminada per sobre perquè hi doni un toc cruixent

Suggeriments
– Podeu fer servir arròs rodó o arròs bomba
– Com que és una recepta que conté arròs, les verdures del sofregit i la carn, pot ser un plat únic i, per tant, es pot acompanyar d’una amanida i prou

Observacions sobre l’ànec
– L’ànec té un preu superior a unes altres carns, però es pot fer com a plat de dia festiu
– La carn d’ànec està classificada com a carn vermella (com ho són la de vedella, el bou, el xai o algunes parts del porc)
– Té un contingut en greix més elevat que les carns blanques (com la de pollastre, el conill o el gall dindi que són molt magres)


Valoració nutricional per a una persona
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002.

Interpretació de la taula
– Aquest plat és calòric, com tots el plats cuinats amb arròs i més ingredients, per això es pot considerar un plat únic i complet
– Conté una bona quantitat de proteïnes animals complementades amb les vegetals que aporta l’arròs
– És un plat ric en hidrats de carboni de lenta absorció: aportarà energia durant hores i trigarem a tornar a tenir gana
– El greix de l’ànec i de les ametlles conté àcids grassos monoinsaturats que són sans per a l’organisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any