Tremp organitza el primer Aplec dels Països Catalans

  • La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, anuncia un nou cicle de mobilitzacions

VilaWeb
Redacció
13.06.2021 - 15:38
Actualització: 13.06.2021 - 17:57

Avui s’ha fet a Tremp per primera vegada l’Aplec dels Països Catalans, organitzat per l’ANC del Pallars Jussà, que té la voluntat de fer-se de manera anual en poblacions del Pallars. Durant el transcurs de l’Aplec s’ha lliurat una placa al director de VilaWeb, Vicent Partal, pel seu compromís en la defensa dels Països Catalans.

Durant l’acte, que s’ha fet a l’aire lliure i ha conclòs amb un concert de Jaume Arnella i un dinar per a un centenar d’assistents, s’ha presentat també el llibre Història de l’independentisme, de la clandestinitat a la lluita pública, amb texts d’Agustí Barrera, Antoni Moral, Carles Castellanos i Josep Guia. Hi han intervingut el mateix Guia i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

Guia ha parlat de la necessitat que l’independentisme superi “el límit de les quatre províncies” no tan sols per raons històriques sinó també “perquè al Principat li convé”. En aquest sentit ha criticat, per exemple, que el Procés Constituent no permeti de participar “els catalans de Catalunya Nord o el País Valencià” i que, en canvi, es permeti de participar-hi “qualsevol ultra unionista” veí del Principat.

Per la seva banda, Paluzie ha anunciat un nou cicle de mobilitzacions que ja ha començat i que continuarà amb els actes de l’Onze de Setembre i el Primer d’Octubre. La presidenta de l’ANC ha dit que venia a donar un missatge positiu i ha parlat de la necessitat de trencar quelcom que ha definit com l’intent de fer “un nou pacte d’estabilitat”, en referència als recents esdeveniments polítics.

Paluzie ha recordat que en molts aspectes el país està avui millor que el 2017. Ha dit que els fets dels darrers anys han legitimat més encara el dret d’autodeterminació dels catalans. Ha recordat que l’autodeterminació no és un dret només colonial i que en la seva expressió moderna suma elements que encaixen clarament en el cas català.

Concretament, la destrucció de l’autogovern després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’estatut, el principi democràtic i l’expressió electoral de la voluntat d’independència, plasmada en successives eleccions i en el referèndum del Primer d’Octubre i la violació dels drets més elementals amb la repressió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any