Els anticossos es mantenen estables o fins i tot augmenten set mesos després de la infecció per covid

  • Un estudi coordinat per ISGlobal dona suport a la idea que els anticossos del refredat comú poden protegir

VilaWeb
ACN
06.08.2021 - 11:16
Actualització: 06.08.2021 - 15:12

Els nivells d’anticossos davant de la proteïna Spike del SARS-CoV-2 es mantenen estables, o fins i tot augmenten, set mesos després de la infecció. Així ho conclou un estudi sobre una cohort de 578 treballadors sanitaris amb una mitjana d’edat de 42,7 anys, de les quals el 72% eren dones. El seguiment es va fer entre març i octubre de 2020. L’estudi està coordinat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb l’Hospital Cínic. La conclusió és que aquests anticossos es van mantenir estables però en un 75% dels casos van augmentar. Els resultats també donen suport a la idea que els anticossos preexistents contra els coronavirus del refredat comú poden protegir contra la covid-19.

D’una altra banda els investigadors han apuntat que per poder predir l’evolució de la pandèmia i desenvolupar estratègies eficaces és vital entendre la dinàmica i durada de la immunitat davant del SARS-CoV-2. Un equip liderat per la investigadora de l’ISGLobal Carlota Dobaño va seguir d’ençà de l’inici de la pandèmia a una cohort de treballadors sanitaris del Clínic, en el marc de l’estudi SEROCOV. Aquest va avaluar els nivells de diferents tipus d’anticossos dirigits contra diferents antígens del SARS-CoV-2 al llarg del temps.

Mostres de sang de 578 participants

Les mostres es van prendre en quatre moments diferents entre març i octubre del 2020. Ho van fer amb la tecnologia Luminex per a mesurar, a partir de la mateixa mostra, el nivell i tipus d’anticossos IgA, IgM o IgG davant de sis antígens diferents. També es va analitzar la presència d’anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú, així com l’activitat neutralitzadora dels anticossos. Es va fer en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Barcelona (UB).

Els resultats també revelen que la gran majoria de les infeccions en personal sanitari van produir-se durant la primera onada. I és que, el percentatge de persones amb anticossos davant del SARS-CoV-2 va pujar poc entre el març i l’octubre: del 13,5% al 16,4%. A excepció dels anticossos IgM i IgG contra la nucleocàpsida del virus, els altres anticossos de tipus IgG (incloent-hi els neutralitzadors) es van mantenir estables al llarg del temps, confirmant els resultats d’altres estudis recents.

La immunitat que genera el vaccí és un dels altres interrogants que planen sobre la pandèmia. Recentment un estudi elaborat per l’IrsiCaixa va concloure que les persones més grans de seixanta-cinc anys que no han passat la covid i han estat vaccinats generen uns nivells d’anticossos neutralitzants més baixos en comparació amb els que sí que han passat prèviament la malaltia. De fet, assenyalava que tres mesos i mig després, aquests nivells decauen. En canvi, en persones de fins a seixanta-cinc anys, la immunitat es manté en nivells estables.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any