Andorra identifica el funcionari espanyol que va amenaçar el BPA si no lliurava informació de Pujol, Junqueras i Mas

  • Els germans Higini i Ramon Cierco van fer un comunicat aquesta setmana denunciant les pressions de les quals el govern d'Andorra n'estava al cas

VilaWeb
Redacció
20.08.2016 - 19:08
Actualització: 20.08.2016 - 19:11

L’ex-president de la Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, va denunciar aquesta setmana en un comunicat amenaces i extorsions d’autoritats espanyoles perquè el banc lliurés informació sobre Pujol, Junqueras i Mas. Doncs bé, ara s’ha sabut que en la seva declaració davant la jutgessa va assenyalar l’agregat d’Interior de la delegació de l’estat espanyol a Andorra, Celestino Barroso, com la com la persona que li va dir que si no accedien a fer una reunió a Madrid per facilitar informació dels polítics catalans el ‘banc morirà’ i de que els ‘americans n’estaven al corrent i ja sabien com fer-ho’

Cierco ha explicat que Celestino Barroso el va visitar el maig de 2014, per a dir-li que ‘seria convenient’ que s’entrevistés amb ‘unes persones de Madrid’. Quan Ciercos va expressar les seves reserves al respecte Barroso li va dir que si no anava a Madrid i aportava informació que es pogués fer servir contra Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras ‘el BPA morirà’. I va afegir que ‘els Estats Units n’estan al corrent i saben el que han de fer’. En aquell moment, i segons Cierco això no era pas casual, el BPA estava sotmès a una investigació per part de les autoritats espanyoles.

Després de consultar amb els seues serveis jurídics el banc decideix aportar la informació que té sobre Jordi Pujol, que és el que immediatament després apareix publicada en la premsa en l’article que obliga Pujol a reconèixer que tenia diners a Andorra. Tot i amb això el govern espanyol no queda satisfet perquè creu que Pujol tenia molts més diners a Andorra i procedeix a la liquidació del Banco de Madrid, dependent de la Banca Privada d’Andorra.

Cierco ha explicat també davant el jutge que el govern d’Andorra va ser informat en tot moment del que estava passant.

El comunicat dels germans Cierco
En un comunicat enviat aquesta setmana, els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de la BPA, va explicar una part del què havien declarat a la jutgessa arran de la intervenció de l’entitat –el 10 de març del 2015– per un suposat emblanquiment de capital, i que han fet públiques les amenaces ‘amb valor de denúncia’.

Segons Higini Cierco, aquests ‘comandaments policíacs espanyols’ els van advertir que, si no col·laboraven amb ells aportant informació financera sobre l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, actuarien en contra de la BPA, fins i tot a través de l’administració nord-americana. La Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) del Departament del Tresor dels Estats Units és la que va destapar el cas.

En el comunicat Cierco afirmava que el govern andorrà era al corrent de les pressions ‘des de feia mesos’, perquè havien informat personalment uns quants membres de l’executiu, com ara el cap mateix, Toni Martí. Els Cierco i els seus assessors legals esperen ara que la jutgessa adopti les mesures legals.

Reunió amb Marcelino Martín Blas
El mateix comunicat explica que el conseller delegat de la BPA es va reunir amb el cap del departament d’Assumptes Interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas, que el va amenaçar i li ‘va exigir informació bancària d’Artur Mas, Oriol Junqueras, Jordi Pujol i les seves famílies’.

‘El resultat de les dades que es faciliten és la publicació d’una informació en un diari espanyol [El Mundo] que va obligar l’ex-president de la Generalitat a admetre l’existència d’una herència dipositada a l’estranger’, continua el text. Cierco assegura que la BPA va tenir més de cinc milions d’euros de la família Pujol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any