L’ANC es ressitua en la nova fase del procés d’independència

  • L'entitat clou la novena assemblea general a Cornellà de Llobregat amb un suport del 96% dels socis a un full de ruta que manté la unilateralitat com a element principal

VilaWeb
Redacció
30.05.2021 - 01:50
Actualització: 30.05.2021 - 10:45

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es ressitua en les noves coordenades del procés. La formació del nou govern de la Generalitat mitjançant un pacte entre els tres partits independentistes, com reclamava l’entitat, obre una nova etapa en el procés d’independència. Els dos anys de coll que Junts i la CUP han donat a la taula de diàleg i negociació que ERC va pactar amb el govern espanyol situen el moment clau d’aquesta legislatura el 2023, any en què hi haurà eleccions municipals, eleccions espanyoles –si no s’avancen– i la qüestió de confiança a què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va comprometre’s a l’acord d’investidura amb la CUP.

En un acte a l’Auditori de Cornellà de Llobregat, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vice-president, David Fernàndez, explicaran la posició política de l’entitat. Remarcaran, entre més, que el mandat de l’1-O es manté vigent. Dijous va fer-se públic que els socis de l’ANC havien avalat amb el 96% dels vots el full de ruta de l’entitat, que recull que la unilateralitat, entesa com el “desafiament constant” a l’estat espanyol, és l’única via possible per a assolir la independència.

El document aprovat a proposta del secretariat nacional de l’ANC també proposa tres fronts d’acció: el popular, l’institucional i l’acció exterior. L’entitat creu que cal treballar per a vertebrar un moviment popular més sòlid i cohesionat. També considera prioritari de consensuar una estratègia compartida de l’independentisme i pressionar perquè ningú no se n’aparti, així com aprofundir en una xarxa de paradiplomàcia internacional, en la línia del Consell per la República.

Quant a l’estratègia, l’ANC creu que s’ha empeltat massa en els partits polítics i les institucions. “El moviment es troba en una situació de bloqueig estratègic i polític”, reflexiona, malgrat la victòria independentista a les eleccions del 14-F. També detecta un cert cansament i desmobilització de les bases, fet que atribueix a les disputes entre els partits. L’ANC es marca l’envit de reactivar la societat civil per a tornar a empènyer des dels carrers.

La confrontació

El full de ruta parla de la confrontació amb l’estat espanyol i de “desobediències simultànies i persistents” en diversos àmbits, com ara l’internacional, el social, el mediàtic i la mobilització popular, per a canviar la correlació de forces. L’ANC destaca la causa justa de la independència de Catalunya.

Institucionalment, proposa que el govern i el parlament no cooperin amb l’estat espanyol i que s’hi confrontin. També posa deures als partits per a aconseguir que a les municipals del 2023 Barcelona i les grans ciutats metropolitanes passin a ser governades per l’independentisme.

En l’àmbit legislatiu, l’entitat obre la porta a presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Parlament de Catalunya perquè s’aprovi una llei sobre l’estat propi i podria començar aviat una recollida de 50.000 signatures per a fer-ho possible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any