Una marxa lenta de vehicles surt d’Alcarràs fins a Barcelona per reclamar mesures a la crisi de preus de la fruita dolça

  • Una setantena de productors participen amb cotxes i furgonetes en la mobilització, que els durà fins a la seu de la Comissió Europea a la capital catalana

VilaWeb
ACN
07.08.2017 - 09:45
Actualització: 07.08.2017 - 10:38

Els productors de fruita dolça porten a terme aquest dilluns una nova acció de protesta per denunciar la crisi de preus que pateix el sector. Una setantena de pagesos en una quarantena de vehicles han sortit a primera hora del matí des d’Alcarràs en marxa lenta per l’autovia A-2, ocupant el carril dret de la via en sentit Barcelona. L’acció no compta amb el suport d’Unió de Pagesos i JARC-COAG tot i que també s’hi han sumat membres d’ambdues organitzacions a títol personal. L’objectiu de la mobilització, convocada per la Plataforma en defensa del sector de la fruita i Asaja Lleida, és dirigir-se fins a l’oficina de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, davant la qual tenen previst dur a terme una acció de protesta i, posteriorment, reunir-se amb el director de l’oficina de la CE a la capital catalana, Ferran Tarradellas.

En la trobada, els pagesos traslladaran al representant comunitari la situació que estan vivint des dels darrers anys, especialment arran del veto rus, els productors pels preus que estan rebent per la fruita dolça ja que es troben per sota dels costos de producció, fet que no els permet guanyar-se la vida. Asseguren que si un quilo de préssec o nectarina costa uns 35 cèntims de produir, ells en perceben entre 15 i 20 cèntims. Davant aquest context, reclamen un ‘rescat’ del sector de l’agricultura com s’ha fet en el bancari. El vicepresident de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, Jaume Molló, ha explicat que ‘estem farts d’aquests preus ruïnosos’ i, per això, exigeixen a Brussel·les l’habilitació de manera urgent d’una retirada extraordinària de fruita de pinyol per poder buidar les càmeres. Així mateix, des de la plataforma i Asaja també demanen a partir de la tardor ‘un pla real’ per afrontar la pròxima campanya del 2018, ja que la del 2017 ja la donen per perduda. Des de la plataforma acusen la gran distribució d’aquesta situació ja que asseguren que aprofita l’estoc existent a la càmeres ‘per pressionar i fer baixar els preus’ fent que el pagès no pugui cobrir els costos de producció pels préssecs i nectarines que conrea.

Segons Molló, la gran distribució ‘obliga a cooperatives i centrals a vendre a un preu que no ens agrada’. ‘Els pagesos portem cinc anys perdent diners i aquesta gent l’únic que fa és un negoci per guanyar ells i arruïnar al sector’, ha denunciat. Per la seva banda, el president d’AEALL-Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explicat que en actualment la fruita de pinyol es troba en un moment d’estancament en la comercialització ‘no sé sap perquè’ i ha acusat ‘la gran distribució d’estar oferint preus a la baixa per poder comprar els productes que estem generant’. ‘El que anem a dir a Brussel·les és que hi ha 35.000 famílies a la zona de la Vall de l’Ebre que s’estan jugant el futur per poder continuar treballant del que sempre han fet i que és la producció de fruita dolça’, ha manifestat Roqué. Pel responsable d’Asaja Lleida, ‘poder retirar 40.000 tones per Europa no significa res davant el que s’estan gastant per altres coses que no serveixen per a res’. ‘Com pot ser que es facin anuncis dient que hi ha gent al tercer món que s’està morint de gana i nosaltres hàgim de llençar el producte que estem produint’, ha sentenciat. Pere Roqué ha exigit al comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, que es posi les piles perquè, en cas contrari, ha advertit que ‘avui la protesta és Barcelona però la pròxima vegada ja serà directament a Brussel·les’.

A banda de pagesos i de representants de les dues organitzacions convocants, la marxa lenta d’aquest dilluns compta també amb la participació de membres de la sectorial d’Agricultura del PSC i, a títol individual, de representants d’Unió de Pagesos i JARC-COAG. Cal recordar que la setmana passada el Departament d’Agricultura i el sector fructícola van acordar sol·licitar la declaració de pertorbació de mercat a la Unió Europea a través del Ministeri d’Agricultura, amb motiu de l’agreujament que ha implicat el tancament de les fronteres de Bielorrússia. L’acord es va prendre en el marc de la Taula Agrària celebrada dimarts passat amb caràcter d’urgència per tal de debatre propostes de suport al sector de la fruita dolça, en la que van participar representants d’Unió de Pagesos, JARC-COAG, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i també l’associació d’organitzacions de productors de fruita Afrucat. Paral·lelament, la conselleria va informar al sector que també ha demanat al Ministeri l’increment de l’assignació de la quota de retirada de préssec i nectarina en un mínim de 20 milions de quilos més, prevista pel reglament de mesures extraordinàries per intentar pal·liar els efectes del veto rus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any