Olot i Girona revisen l’obra de l’escultor Miquel Blay amb dues exposicions

  • El programa s’ha elaborat des del Museu de la Garrotxa i el d’Art de Girona i inclou activitats que s’allargaran fins l’abril de l’any vinent

VilaWeb
Redacció
03.09.2016 - 02:00

Aquest 2016 es compleixen 150 anys del naixement de Miquel Blay (1866-1936), un dels escultors olotins més universals de finals del segle XIX i principis del segle XX que va tenir un ampli reconeixement. Coincidint amb l’efemèride, el Museu de la Garrotxa d’Olot i el Museu d’Art de Girona han volgut recordar i donar una nova mirada a l’obra i trajectòria d’aquest artista amb un programa que inclou com a principals activitats dues exposicions. La que es pot veure a Olot a partir d’avui dona el tret de sortida a l’Any Blay i està dedicada precisament a l’estreta relació que Blay va mantenir amb la seva ciutat natal malgrat haver viscut bona part de la seva vida a altres indrets com Roma o París. Inclou 27 escultures –dues es restauraran ‘in situ’ a la mateixa mostra-, fotografies familiars i dos llibres il·lustrats per l’artista que no s’havien exposat mai, entre altres peces. El Museu Nacional del Prado de Madrid també s’ha sumat a la celebració amb una exposició que es pot visitar fins a finals d’octubre.

La mostra que es pot veure a Olot, pocs dies abans que comencin les festes del Tura, es titularà ‘Miquel Blay sentiment olotí’ i es podrà visitar fins al 15 de gener del 2017 a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. El sentiment emotiu és l’eix discursiu de l’exposició perquè, segons paraules de la directora del museu, Montse Mallol, ‘l’artista tenia un lligam molt fort i molt especial amb la seva ciutat natal’. L’escultor va marxar d’Olot als 22 anys gràcies a una beca de la Diputació Provincial de Girona que li va permetre viatjar a París i Roma per formar-se.

El material que es pot veure a la mostra

Entre el material que s’exposarà hi ha 27 escultures, 16 dibuixos, 1 medalla, 28 fotografies –algunes familiars-, 14 cartes manuscrites, extractes de la premsa local i dos llibres il·lustrats per Blay que no s’havien vist mai. Les peces provenen sobretot del Museu d’Art de Girona i del Museu de la Garrotxa però també procedeixen del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Taller d’Art Cristià d’Olot, de l’Escola de Belles Arts o de la família Blay i particulars. Entre les peces incloses a la mostra destaquen ‘Cap de nena’, fragment d’un dels ‘Primers freds’ (1892) i ‘La Fe’, fragment d’un panteó del 1899 que no havien estat mai exposades. Restauració ‘in situ’ Coincidint amb la mostra, es restauraran fragments d’unes escultures de guix de gran format que l’artista va donar a l’Escola de Belles Arts d’Olot i que es trobaven en mal estat pel pas del temps. Es tracta de part del monument que Blay va elaborar per al monument a José Pedro Varela de Montevideo. Una restauradora s’encarregarà de mostrar els visitants tot el procediment de recuperació i millora de dues escultures d’aquest monument.

Dues exposicions i un únic catàleg

La mostra que s’inagurarà a Girona el 3 de desembre i es podrà visitar fins al 17 d’abril del 2017 es titula ‘Miquel Blay, camí de l’èxit” i se centrarà en l’època en què va viure i treballar a Roma i París -on va residir durant 12 anys-, obtenint un destacat reconeixement. Juntament amb la mostra d’Olot, s’ha elaborat un únic catàleg amb l’objectiu d’oferir una nova mirada sobre la seva vida i obra amb nous continguts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any