Comença el judici a la batllessa de Berga per no haver despenjat l’estelada de l’ajuntament

  • La fiscalia demana que Montserrat Venturós sigui inhabilitada sis mesos i que pagui una multa de 540 euros

VilaWeb
Redacció / ACN
20.05.2018 - 22:00
Actualització: 21.05.2018 - 09:33

Comença a Manresa (Bages) el judici a Montserrat Venturós, batllessa de Berga, per no haver despenjat l’estelada de la façana de l’ajuntament quan li ho va ordenar la Junta electoral. Des del 2012, al balcó de l’edifici hi ha hissada una estelada en compliment d’un acord del plenari, que va decidir de penjar-la-hi i de no treure-la’n fins a la independència de Catalunya. La Junta electoral li va ordenar que la despengés durant els períodes electorals dels comicis al parlament del 27 de setembre de 2015 i les eleccions espanyoles del 20 de desembre del mateix any. La fiscalia demana que Montserrat Venturós sigui inhabilitada sis mesos i que pagui una multa de cinc-cents quaranta euros per un suposat delicte de desobediència. El jutjat d’instrucció número 1 de Berga ja havia acordat l’arxivament de la causa, però un recurs presentat pel ministeri fiscal va fer que l’Audiència de Barcelona reobrís el cas.

Venturós va anunciar que aquest cop, a diferència de com va fer durant la fase d’instrucció, que no va anar a declarar i la policia la va detenir, es presentaria al judici perquè ‘no totes les estratègies serveixen per a cada moment’. ‘Ara potser s’esdevé un judici sense la persona acusada i, per tant, no podem deixar que els tribunals i els jutjats de l’estat espanyol facin un judici per ells mateixos sense la possibilitat que puguem intervenir i puguem dir alt i clar què pensem respecte als tribunals’, va dir en la conferència de premsa de presentació de la plataforma de suport Democràcia Vs Tribunals.

Els primers actes que ha programat aquesta plataforma són dues concentracions al llarg del dia per a mostrar el suport a Montserrat Venturós. La primera serà a les deu del matí per a acompanyar-la al judici, que és convocat a dos quarts d’onze. I la segona serà a les set del vespre a la plaça de Sant Pere de Berga. La portaveu, Roser Valverde, va comentar que ‘és probable que hi hagi més actes i mobilitzacions en funció de com acabi el procés’.

La batllessa va afirmar que afronta el judici ‘des de la confrontació i la no-col·laboració amb els jutjats i tribunals de l’estat espanyol’. No va entrar en els detalls de com serà la declaració, però va deixar clar que ‘per a nosaltres cap jutjat ni tribunal espanyol no és legítim’. Venturós va defensar que la sola cosa que va fer l’Ajuntament de Berga i la batllia és ‘assegurar i garantir uns acords plenaris que s’havien pres l’any 2012’.

Sobre la possibilitat de ser inhabilitada, Venturós va dir que la desobediència és una ‘possibilitat’. De fet, creu que ‘tots els processos de canvi i de transformació han de passar pel sedàs de la desobediència o de l’obediència a la legitimitat popular’. Amb tot, Venturós va dir que, si és inhabilitada, hauran d’afrontar l’estratègia col·lectivament i en funció del context polític.

Arxivament inicial

El març del 2017 el magistrat que va arxivar inicialment la causa va exposar que un delicte electoral, del qual també era acusada inicialment, s’ha d’entendre quan es fa una campanya encaminada a obtenir el vot d’una candidatura en concret. Sobre la desobediència a l’autoritat, va argumentar que no hi va haver una ‘negativa franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca’ de Venturós de retirar l’estelada quan l’ajuntament va ser requerit de fer-ho, sinó que considera que només va haver-hi ‘passivitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any