El govern compta amb Mas, Rigau i Ortega per explicar al món la fragilitat de la democràcia espanyola

  • Munté creu que la condemna del cas del 9-N denota fòbia i pànic de l'estat a la democràcia

VilaWeb
Redacció
14.03.2017 - 15:15
Actualització: 14.03.2017 - 15:39

La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha considerat aquest dimarts que la sentència del TSJC que condemna i inhabilita l’ex-president Artur Mas, l’ex-vice-presidenta Joana Ortega, i l’ex-consellera Irene Rigau, és un pas més en la constatació que no hi ha cap tipus de voluntat per part de l’Estat per trobar una solució política, però ha aprofitat per explicar que en cap cas inhabilita políticament els tres condemnats.

En aquest sentit, ha assegurat que el govern compta amb Mas, Ortega i Rigau perquè expliquin al món el que està passant a l’estat espanyol i com de fràgil és la democràcia a Espanya. A més, Munté creu que la sentència denota fòbia i pànic de l’estat a la democràcia i que la resposta del govern serà mostrar més entusiasme per la democràcia i per exercir-la amb la celebració del referèndum.

Tot i explicar que no s’ha pensat en cap acció concreta per als tres condemnats, Munté ha afegit que la seva experiència personal pot fer més pedagogia del que passa a Espanya. ‘Hi ha moltes persones que poden parlar amb coneixement de causa, però ells tres, i properament Homs, poden fer-ho amb coneixement de causa’, ha dit.

El que sí ha volgut refermar la portaveu és la voluntat del Govern per mantenir la convocatòria del referèndum com una prioritat inalterable. ‘Malgrat les sentències d’ahir i les que puguin venir, mantenim la voluntat d’acord, de pacte i de diàleg amb un Estat que fins ara només respon amb amenaces, cops de porta i inhabilitacions’, ha afegit. “Que sentències com aquesta busquen introduir reserves o por en determinades persones, ja hi comptàvem, però el nostre missatge és de tranquil·litat i de més democràcia”, ha comentat.

Des de la valoració més política, Munté creu que la condemna dels tres és “un pas més en la constatació que no hi ha cap tipus de voluntat per part de l’Estat per trobar una solució política”. “És un pas més en la dinàmica que té molt poc d’intel·ligent i democràtica. Un pas més, i no menor”, ha dit la portaveu, que també ha considerat que la decisió del TSJC “denota fòbia i pànic a la democràcia” per part de l’Estat. “Enfront d’això, el Govern reaccionarà amb més democràcia, més estima i entusiasme per la democràcia i per exercir-la”, ha conclòs.

Pel que fa al futur de Rigau, l’única dels tres condemnats que és encara diputada, Munté ha evitat valorar si amb una possible ratificació de la inhabilitació per part del Suprem, deixarà l’escó o desobeirà els tribunals espanyols. “Hi ha una càrrega molt important des del punt de vista democràtic a l’hora de parlar de la seva inhabilitació”, ha dit, tot limitant-se a valorar que Rigau “va dir que era una qüestió no només personal sinó que traspassava aquesta vessant, i que el tema s’abordaria quan toqués”.

Pel que fa a Mas, Munté ha explicat que el Govern “no veu cap tipus de dificultat” ni incompatibilitat entre la sentència d’inhabilitació i “les seves funcions com a expresident i l’aportació que fa pel seu prestigi internacional que té”. El que tampoc ha volgut respondre Munté és si la sanció econòmica que imposa la sentència a Mas, Rigau i Ortega serà sufragada per els tres condemnats o, en haver estat per qüestions relacionades amb la seva acció dins el Govern, serà la Generalitat qui se’n farà càrrec del seu pagament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any