ACN Els Torms.-El Departament d’Agricultura aposta per posposar l’ampliació de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Garrigues fins que es trobi el consens necessari al territori. El Consell Regulador la defensa com una aposta de futur mentre que la Unió de Pagesos considera que suposarà un empitjorament de la qualitat de l’oli i només beneficiarà inversors aliens al sector. De la polèmica n’ha parlat aquest diumenge el conseller en funcions, Jordi Ciuraneta, de visita a la fira de l’oli dels Torms, a les Garrigues. Segons el conseller, prèviament a una expansió cal enfortir i consolidar l’estructura actual.

L’ampliació que ha demanat el consell regulador de la DOP Garrigues suposa duplicar la zona geogràfica de producció, que superaria les 330.000 hectàrees i abastaria també les comarques del Pla d’Urgell, la Segarra i la Noguera. A més, es preveu que l’oli comercialitzat amb aquesta marca pugui ser simplement ‘oli verge’ en comptes d’exigir que sigui de categoria ‘verge extra’ com fins ara. Es dóna la circumstància que hi ha una quantitat significativa de productors dins l’àrea actual de producció que es neguen a operar dins els paràmetres de la DOP, com per exemple la cooperativa dels Torms, on consideren que el sobrecost que els suposa no els compensa. Davant d’aquesta situació, el conseller Ciuraneta creu que cal un debat a fons abans de pensar en ampliacions. “Nosaltres creiem que primer hem de fer una DO forta per poder plantejar qualsevol tipus d’expansió”, ha dit, i ha afegit que les Denominacions d’Origen “han d’aportar valor al territori on han estat creades i, per tant, necessiten consens de les diferents cooperatives i productors d’aquest territori”. En aquest sentit, ha insistit que “per anar més lluny sempre s’ha de partir de la base que estàs consolidat; crec que encara hi ha molta feina a fer a l’entorn de la DO dins de la zona geogràfica que ocupa”. Per tant, insisteix, es necessita un “debat serè” per aconseguir abans de res “un territori cohesionat” i “endreçar el que ja tenim”. Cal recordar que la superfície actual que abasta la DOP Garrigues és de prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, sud del Segrià i l’Urgell.Segons UP, el 42% de la superfície d’oliverars i més de la meitat de la setantena de molins (de particulars o cooperatives) que hi ha a l’actual zona de la Denominació d’Origen venen l’oli pel seu compte, sense el paraigües d’aquesta marca perquè no la consideren prou atractiva. El conseller d’Agricultura en funcions no ha fet referència a cap xifra en concret però sí que ha afirmat que “tenim una DO gairebé partida” i, per tant, “el que necessitem és que primer arribi a tot el seu abast territorial i a partir d’aquí puguem tenir una opinió que acabi sent consensuada entre tots”. L’alcalde dels Torms i expresident de la cooperativa, Josep Bardia, ha explicat que en aquest cas fa anys que van sortir de la Denominació d’Origen i des d’aleshores no han trobat al·licients per tornar-hi. Prefereixen vendre l’oli que elaboren , l’Olier, sota el segell de qualitat de la Producció Integrada. “Un dels objectius de la DO hauria de ser la promoció de la producció d’oli de la comarca en conjunt i mentre això no passi no ens interessarem a tornar-hi a entrar”, ha recalcat.Aquest dilluns acaba el termini per presentar al·legacions a la sol·licitud d’ampliació de la DOP que tramita inicialment el Departament d’Agricultura. Al final és Brussel·les l’organisme que acaba donant el vist-i-plau definitiu a aquest tipus de modificacions.Oposició frontal d’UP a l’ampliacióEn una roda de premsa divendres passat Unió de Pagesos va titllar de “disbarat” la proposta de modificació de la DOP perquè suposarà, asseguren, un “retrocés en la qualitat de l’oli” que es comercialitza amb aquesta marca i afavorirà inversors aliens al sector en detriment de les plantacions tradicionals. Per això el sindicat ha presentat al·legacions a la sol·licitud que està tramitant el Departament d’Agricultura. També argumenten que als nous territoris que s’inclouen a l’ampliació la presència de l’olivera és inexistent o molt residual i la seva incorporació desvirtuaria el fet que una Denominació d’Origen vagi lligada a les característiques pròpies d’un territori. Els dirigents dels sindicat creuen que darrera d’aquestes modificacions hi ha “molts interessos”, entre els quals els de grans corporacions que estan interessades a fer plantacions d’olivera a les noves zones de regadiu.A més, també recordaven al Departament que en els últims anys han hi ha hagut molta inversió pública per millorar la qualitat de l’oli que surt dels molins de la DOP Garrigues i que, per tant, “no tindria sentit que ara el Govern donés el vist-i-plau a una rebaixa d’aquesta qualitat”. Ara el Departament d’Agricultura haurà de resoldre les al·legacions però serà Brussel·les qui haurà d’acabar de donar llum verda o no a la sol·licitud de modificació de la DOP.Els arguments de la DOPEl president de la DOP, Joan Segura, defensa que l’ampliació és una aposta de futur a favor de les cooperatives, sobretot de les més petites. Segons Segura, es tracta d’assegurar que els joves puguin ampliar les seves finques i puguin treure profit de les noves zones de regadiu, especialment del Segarra-Garrigues. A més, també argumenta que permetrà sumar nous socis i que les cooperatives que ara no ho poden fer podran integrar tota la seva producció al si de Denominació d’Origen, tant si és de categoria verge extra com només verge. Sobre la qüestió de la qualitat, president de la DOP assegura que “no s’ha d’enganyar el consumidor i si un any l’oli és de categoria inferior es posa verge i no verge extra, i no passa res, s’ha de dir la veritat”.Per Joan Segura, els arguments d’UP “no s’aguanten per enlloc” i ha atribuït les crítiques a una “guerra històrica” del sindicat contra la DOP Garrigues “des que van perdre les eleccions al consell regulador”. Recorda que la DOP Siurana “abasta des del Penedès a Flix, territoris que no tenen res a veure” i també té la qualitat ‘verge’ al seu plec de condicions “i en aquest cas no es queixen ni diuen res”.Fins a sis fires dedicades a l’oli a les comarques de PonentL’oli nou de la temporada, també conegut com l’oli del raig, és el gran protagonista de les festes i fires de l’oli que en aquesta època de l’any celebren moltes poblacions de les comarques productores de Ponent. Als Torms la d’aquest diumenge ja és la setena edició de la festa, que ha reunit desenes de persones, sobretot amb vincles familiars o d’amistat amb els 150 veïns d’aquesta petita població de les Garrigues. No hi ha faltat l’esmorzar popular i les parades de productes artesanals, sobretot de menjar però també d’articles nadalencs. Aquest tipus d’esdeveniments també són l’excusa perquè molts dels visitants s’enduguin a casa uns quants litres d’oli de la cooperativa. A banda dels Torms, aquest diumenge també han fet festa al voltant de l’oli a Belianes (Urgell), Torrebesses (Segrià) i al Soleràs, l’Espluga Calba i Castelldans (Garrigues).

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]