La majoria de cercles de Podem a Barcelona no volen que l’1-O sigui vinculant

  • L'Hospitalet, Badalona i Lleida, en canvi, donen suport al referèndum sense matisos

VilaWeb
Redacció
21.06.2017 - 23:06
Actualització: 22.06.2017 - 07:39

Sis cercles dels nou que té Podem a Barcelona refusen el referèndum unilateral proposat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont: quatre volen desentendre’s de la consulta i dos hi estan d’acord, però no volen que tingui efectes vinculants.

Això es desprèn de dades de Podem, a les quals ha tingut accés Europa Press, sobre la consulta que va organitzar perquè les bases decidissin la posició del partit sobre el referèndum unilateral anunciat pel govern –el partit ja havia anunciat els resultats de la consulta però els ha desglossat en cercles.

Hi havia cinc opcions: la 1, que Podem es desentengués d’aquest referèndum; la 2, afegir-s’hi sense reconèixer-li efectes vinculants –opció guanyadora al conjunt de Catalunya–; la 3, avalar sense matisos la consulta fixada per la Generalitat; la 4, abstenció; i la 5 permetia fer aportacions diverses.

Resultat a Barcelona
Amb els resultats desglossats, s’observa que els quatre cercles de la capital catalana que van votar de desentendre’s del referèndum van ser els districtes de l’Eixample (82% de vots a l’opció 1), Horta-Guinardó (100%), les Corts (100%) i Sant Martí (93%).

A més, els dos cercles que van votar sumar-se a la consulta però no reconèixer-li efectes vinculants –d’acord amb la majoria del partit– van ser Sant Gervasi (38%) i Sants (66%).

Respecte de la resta de barris barcelonins on hi ha cercle, a Ciutat Vella va guanyar l’opció 3 amb el 75%; al Poble-sec van empatar al 50% la 2 i la 3, i a Nou Barris va guanyar l’opció “uns altres”.

Resta de ciutats importants
Més dades significatives són que al cercle de Lleida va guanyar amb un 66% de vots l’opció 3 d’avalar el referèndum del govern, mentre que a Tarragona va guanyar l’opció 2, també amb el 66%.

El cercle de Girona va refusar de participar en la consulta perquè la van qualificar de ‘innecessària i poc recomanable’, segons un comunicat a la direcció al qual ha tingut accés Europa Press. ‘Dos dels tres posicionaments que planteja entren en contradicció amb la línia política marcada per Podem’, van argumentar en el text per rebutjar la invitació de la direcció a participar en la consulta.

A l’Hospitalet de Llobregat i Badalona –segona i tercera ciutats de Catalunya en població, respectivament– tampoc no es va imposar l’opció majoritària en el si del partit. En tots dues ciutats va guanyar l’opció d’adherir-se al referèndum sense matisos: a l’Hospitalet pel 67% de vots i a Badalona pel 54%.

En altres municipis importants de l’àrea metropolitana de Barcelona també va haver-hi disparitat: a Castelldefels va guanyar l’opció 2 (75%); a Cornellà la 3 (35%); a Granollers també la 3 (56%); al Prat l’1 (100%) i a Santa Coloma de Gramenet la 2 (80%), igual que a Sant Adrià de Besòs (100%).

També es destaca que en el cercle de Podem de Blanes –del qual forma part el líder del partit a Catalunya, Albano-Dante Fachin– va guanyar l’opció majoritària, amb el 58% de vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any