El govern espanyol va espiar dos diputats escocesos pel seu suport a Catalunya

  • L'ambaixada espanyola a Suïssa va demanar ajut del CNI per espiar la delegació de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
11.07.2019 - 08:26
Actualització: 11.07.2019 - 10:36

L’espionatge de l’estat espanyol ha anat més enllà de les delegacions a l’exterior de la Generalitat. Segons que publica el diari escocès The National, Ronnie Cowan i Joanna Cherry, diputats del Partit Nacional Escocès, van ser espiats mentre participaven en una concentració amb membres de la delegació de Londres en favor dels presos polítics. Ambdós càrrecs electes van ser fotografiats per personal de l’ambaixada.

Cowan, en declaracions a The National, ha expressat sorpresa quan s’ha assabentat que havia estat víctima de l’espionatge espanyol. ‘No sé què intenten fer o provar, però és públicament sabut el meu suport al dret d’autodeterminació’, ha afirmat.

El diputat ha assegurat que ningú de l’ambaixada no s’havia posat en contacte amb ell. ‘No tinc res a amagar. Si volen parlar amb mi, poden fer-ho’, ha afegit.

L’espionatge dels diputats forma part de les proves que ha aportat l’advocacia de l’estat espanyol al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per demanar de tancar les delegacions de la Generalitat a Suïssa, Alemanya i el Regne Unit. El Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, encapçalat per Josep Borrell, acusa les delegacions d’envair competències estatals i de fer propaganda del procés.

El material filtrat per The National, Eldiario.es i TV3 demostra que l’estat va interceptar comunicacions internes de la Generalitat i que va espiar-ne els delegats. Per això, el president Quim Torra va exigir ahir la dimissió immediata del ministre Josep Borrell.

Interferències en debats parlamentaris

La nova documentació publicada per Eldiario.es assenyala que els ambaixadors espanyols a Alemanya i al Regne Unit van provar d’interferir en debats i activitats parlamentàries relacionades amb Catalunya.

Ricardo Martínez Vázquez explica en un correu electrònic del 6 d’abril que volia evitar que el Bundestag aprovés una moció de Die Linke perquè el govern de Merkel s’impliqués en la situació política del Principat. ‘Dilluns prepararem munició verbal i escrita per a tots els grups parlamentaris i representants de tots els grups, per a avaluar la situació i frenar la moció tant com sigui possible. Dies enrere, al parlament escocès en vam aturar una dotzena’, escriu l’ambaixador.

Al Regne Unit, l’ambaixador espanyol Carlos Bastarreche va enviar una nota al ministeri de Borrell qüestionant la parcialitat de l’speaker  de la Cambra dels Lords, John Bercow, que havia dit que ell no vetaria un debat sobre la independència al parlament britànic. Segons la nota, quan el diputat gal·lès del Plaid Cymru Haywell Williams va demanar si ho autoritzaria, ‘Bercow va respondre afirmativament i després va pontificar sobre les bondats del sistema parlamentari al Regne Unit que, a diferència de l’espanyol, no permetria jutjar-lo per organitzar aquell debat’.

L’ambaixador espanyol també assenyala Bercow per haver autoritzat que l’APPG (la representació parlamentària de tots els grups polítics) organitzés una activitat sobre Catalunya a la cambra, en què havia de participar la consellera Clara Ponsatí: ‘L’ambaixada va fer gestions i l’acte no es va dur a terme. La parcialitat de l’speaker va quedar, tanmateix, clarament reflectida’, diu Bastarreche.

Ajut al CNI per a espiar la delegació de Ginebra

En una altra nota, l’ambaixadora espanyola a Suïssa, Aurora Díaz-Rato, va demanar a la Moncloa que enviés un membre del CNI perquè investigués les actuacions de la delegació a Ginebra i el delegat, Manuel Manonelles.

Borrell va ordenar d’espiar tres delegats de la Generalitat a l’estranger 
A la nota, enviada el 24 d’octubre de 2017, l’ambaixadora escriu: ‘Considero que s’hauria d’estudiar la possibilitat que el CNI nomenés un conseller o agregat resident a Ginebra per la importància creixent dels interessos multilaterals en joc, instituts acadèmics, societat civil… entorn de l’anomenada Ginebra internacional.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any