Àlvarez creu que guanyar per escons sense majoria de vots ‘condiciona la legitimitat’ d’avalar la independència

VilaWeb
ACN
07.08.2015 - 09:00
Actualització: 07.08.2015 - 11:23

Barcelona (ACN).- Els diputats sorgits del 27-S, a més de treballar pel full de ruta sobiranista no podran ”obviar” els pressupostos del 2016, on s’hauran de decidir les polítiques de la Generalitat, segons Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT. En una entrevista a l’ACN, Àlvarez ha manifestat que li ”agradaria que el pròxim Parlament faci saltar pels aires la política d’estabilitat econòmica” que aquests últims anys ha imposat el govern espanyol i la UE i que el Govern ha acceptat amb ”submissió”. En relació amb la majoria que hauria de tenir el Parlament per avalar la independència, Àlvarez adverteix que guanyar per escons sense una clara majoria de vots ”condicionarà la legitimitat” del resultat.

Josep Maria Àlvarez creu que probablement ”el punt de més feblesa” del futur Parlament sigui la posició ideològicament transversal de les llistes de ‘Junts pel Sí’ i ‘Catalunya sí que es pot’ que els sondejos electorals apunten com de les llistes més votades. Per al secretari general, aquesta manca de definició ideològica i adscripció política es veurà reflectida en el debat dels diputats per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2016.

A més del full de ruta sobiranista ”és evident que aquest Parlament haurà de fer uns pressupostos per al 2016 que hauran de definir les polítiques que ha de fer la Generalitat en l’àmbit de la política industrial, la creació d’ocupació, la salut, l’educació i els serveis socials”, entre d’altres competències i ”això no es podrà obviar” per part dels diputats.

El secretari general veu en aquesta indefinició ideològica ”un escenari adient per tal de negociar les millors condicions possibles” i que afecten directament al benestar de les persones. A Àlvarez li ”agradaria que el pròxim Parlament faci saltar pels aires la política d’estabilitat que ha imposat l’estat espanyol i la UE” i que el Govern ha acceptat de desplegar durant aquests anys amb ”submissió”. ”No he vist que la batalla s’hagi plantejat” contra aquestes polítiques, ha reblat.

Per això, el secretari general de la UGT preveu que ”la tardor no serà tranquil·la de cap de les maneres” ni en el Parlament, ni en l’àmbit de l’actuació del govern espanyol, ni en el de les empreses privades. ”Serà una tardor en la que s’intentarà que es pugui repartir la riquesa que s’ha generat aquest anys i no ha arribat als treballadors”.

El marc estatutari, superat

Àlvarez subratlla una clara evidència que s’observa en el fet que ”sumat el vot independentista i el vot dels que estan pel dret a decidir a Catalunya hi ha una immensa majoria de catalans que veuen que l’actual marc estatutari” de relació entre Espanya i Catalunya ”ha estat superat”.

”Catalunya vol refer la seva relació amb Espanya i en aquesta idea de refer n’hi ha qui la vol refer per continuar junts i n’hi ha qui la vol refer per sortir-se’n”. El bloc d’aquestes dues opcions és ”un bloc que suma i és el que ens ha portat fins aquí” però d’ara endavant ”no es podrà comptar tot junt” cosa que fa que el futur del projecte depengui ”de la capacitat que es tingui després del 27-S d’analitzar el resultat i posar-lo en positiu”. En aquell moment es veurà si la decisió d’anar més enllà del dret a decidir ha fet que el que procés ”surti tocat o no”.

El secretari general de la UGT creu que ”l’estirada” del procés sobiranista a definir un full de ruta de transició cap a la independència ”s’ha de veure més com una resposta a l’immobilisme de l’estat espanyol que als desitjos de la societat catalana”.

La legitimitat del resultat

En relació amb la majoria que hauria de tenir el futur Parlament per avalar el procés independentista, Àlvarez ho considera ”irrellevant”. El que és ”evident” és que el Parlament per iniciar un procés constituent ho ha de fer a través d’aprovar lleis i que per aconseguir-ho s’ha de tenir un suport social molt ampli ”i això a vegades es dóna amb el 51% i a vegades amb el 75%”.

El sistema de representació del Parlament és un sistema on les proporcions estan molt corregides i pot donar-se una majoria absoluta en escons que estigui ”allunyada d’una majoria absoluta de vots i això, digui qui ho digui, genera debat, polèmica i condiciona la legitimitat” del resultat.

Per Josep Maria Àlvarez cal esperar l’índex de participació en les eleccions que marcaran el grau ”d’implicació” de la societat catalana en el procés sobiranista..

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any