Dos alts càrrecs del govern declaren que els webs de voluntaris i catalans a l’exterior tenien més funcions a banda de l’1-O

  • Josep Ginesta i Francesc Sutrias neguen davant del jutge d'Instrucció 13 haver decidit cap despesa pel referèndum

VilaWeb
Redacció
12.07.2018 - 19:16
Actualització: 12.07.2018 - 21:35

Dos alts càrrecs de la Generalitat han afirmat aquesta tarda al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona que els webs per cercar voluntaris i la del registre de catalans a l’estranger tenien diverses funcions, a banda de les relacionades amb el referèndum de l’1-O que li atribueix el magistrat. A més, es van crear molt abans de l’organització del referèndum. També s’han desvinculat de la decisió sobre cap despesa relacionada amb el referèndum.

El secretari general de Treball i Afers Socials, Josep Ginesta, i el director general de Patrimoni, Francesc Sutrias, estan investigats pel jutge i van ser almenys retinguts per la Guàrdia Civil el 20 de setembre de l’any passat. Només han respost a preguntes dels seus advocats i no s’han referit en cap cas al referèndum d’independència.

Segons fonts jurídiques, Ginesta ha estat preguntat pel programa ‘connecta’t al voluntariat’ i la seva web, i ha explicat que és un projecte de llarg recorregut per connectar entitats que ofereixen tasques de voluntariat i entitats que en sol·liciten. Es va iniciar el 2014, el 2016 es va intensificar i no s’ha acabat del tot fins el febrer del 2018. Ginesta, a més, ha recordat que tot i estar investigat per la justícia, el govern espanyol no el va destituir del seu càrrec a través de l’aplicació de l’article 155.

Per la seva banda, Sutrias ha explicat les seves funcions i ha relatat que tot i ser l’encarregat de les compres centralitzades per part de la Generalitat, cada departament tenia autonomia per prendre les decisions finals sobre els contractes que signava. Així, no s’ha responsabilitzat ni de l’ús dels immobles de la Generalitat per al referèndum ni del contracte amb l’empresa de missatgeria Unipost.

Igualment han declarat tres informàtics del CTTI que treballaven als departaments de Treball i d’Exteriors, que van intervenir en les webs del voluntariat i del registre de catalans a l’estranger. No obstant, han explicat que no eren responsables de les decisions, i que ells només feien d’enllaç entre les directrius polítiques i les empreses tecnològiques subcontractades per tirar endavant els projectes.

En aquest cas, un d’ells ha explicat que el registre de catalans a l’exterior es va crear el 2013 i que el 2017 es van introduir millores com nous serveis, enquestes de satisfacció i nous formularis d’inscripció. Aquest investigat ha recordat que al registre també hi constaven menors d’edat i que ell no tenia accés a la base de dades d’inscrits. De fet, ha assegurat que la web no tenia cap relació amb la de referendum.cat i ell mateix tampoc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any