Així s’assegurarà l’independentisme la majoria a la mesa del parlament

  • Malgrat que els lletrats no avalen la delegació del vot dels presos polítics, l'independentisme tindrà majoria a la mesa

Demà a les onze del matí comença una nova legislatura al Parlament de Catalunya, amb l’elecció dels membres de la mesa i del president de la cambra. La mesa d’edat serà formada íntegrament per diputats d’ERC –Ernest Maragall, Rut Ribas i Gerard Gómez del Moral–, que són el diputat més gran i els dos més joves, i cridarà els diputats perquè votin per elegir el president i els membres de la mesa.

Així mateix, la mesa d’edat pot prendre una decisió sobre la possibilitat que els tres diputats presos –Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez– deleguin el vot, una opció que preveia la interlocutòria del jutge Pablo Llarena per a compensar que els privi d’assistir als plens. Llarena va considerar que la ‘incapacitat perllongada’ que recull l’article 93 del reglament del parlament s’ajusta a la situació dels presos polítics. Hi ha la possibilitat que els cinc diputats electes que són a Brussel·les demanin també de delegar el vot.

No obstant això, els lletrats de la cambra consideren que no es pot delegar el vot, ni dels diputats presos ni dels exiliats, perquè diuen que no s’ajusta als supòsits del reglament. Tanmateix, afegeixen en el seu informe que correspon a la mesa d’edat de decidir si aquests diputats poden delegar el vot o no. De totes maneres, amb els seixanta-dos diputats independentistes presents a la cambra l’independentisme en tindria prou per a assegurar-se la majoria absoluta a la mesa.

Tres votacions separades
Hi ha tres votacions diferents per a triar la mesa, regides per l’article 44. Primer es vota el candidat a la presidència, i en surt vencedor el que obté la majoria absoluta a la primera volta o el que obté una majoria simple a la segona. Si JxCat, ERC i la CUP voten el mateix candidat, obtindrà almenys 62 vots. El candidat de Cs, José María Espejo-Saavedra, aspira a aconseguir-ne 57 sumant els vots del seu partit, els del PSC i els del PP, perquè els comuns s’han negat a votar-lo. Només un tomb inesperat –i incomprensible ateses les declaracions públiques i reiterades de Catalunya en Comú– pot fer que l’independentisme perdi la presidència.

Després s’elegeixen els dos vice-presidents, que són els dos diputats que tenen més vots de manera correlativa. El vot en bloc de l’independentisme permetrà de guanyar la vice-presidència primera amb 62 vots, mentre que la segona serà per a Ciutadans, que en té prou amb els seus 36 escons.

Finalment, es trien els quatre secretaris, que també són els diputats més votats. En aquest punt, es veurà l’estratègia de les forces independentistes, però d’entrada JxCat i ERC tenen dos llocs assegurats votant sengles candidats. L’altra secretaria serà per a Cs, i la quarta per al PSC. Així doncs, l’independentisme tindrà la presidència, la vice-presidència primera, la secretaria segona i la secretaria tercera; Ciutadans obtindrà la vice-presidència segona i la secretaria primera; i el PSC, la secretaria quarta.

En el cas que els comuns i el PP sumessin els seus vots al candidat del PSC, aquest tindria 29 vots. És a dir, necessitaria que Cs cedís quatre vots per a superar el candidat d’ERC (32). Aquesta eventual jugada de l’unionisme hauria de comptar amb l’aval de Catalunya en Comú, però si els diputats de la CUP o algun de JxCat vota el candidat d’ERC ho impossibilitarà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any