Així es proclamarà la independència: declaració solemne i activació del procés constituent

  • Forcadell llegirà solemnement la declaració d'independència signada el 10 d'octubre pels setanta-dos diputats sobiranistes

VilaWeb
Redacció
27.10.2017 - 11:50
Actualització: 27.10.2017 - 13:16

La proclamació de la independència de Catalunya es farà avui al parlament amb la lectura de la declaració que els setanta-dos diputats sobiranistes van signar acabat el ple del proppassat 10 d’octubre. ‘Es constitueix la república catalana, com a estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social’, diu el text. La previsió és que la presidenta del parlament, Carme Forcadell, sigui qui llegeixi aquesta declaració, que no se sotmetrà a votació. En canvi, es votaran els efectes d’aquesta declaració, que són detallats en la proposta de resolució conjunta de Junts pel Sí i la CUP. En la segona proposta de resolució conjunta s’especifiquen els passos per a activar el procés constituent, i també se sotmetrà a votació.

En la primera proposta de resolució s’indiquen les conseqüències de la declaració. ‘Iniciem el procés constituent, democràtic, de base ciutadana transversal, participatiu i vinculant’, diu el document. Llegiu-lo ací, conjuntament amb el text de la proposta d’activació del procés constituent:

El text dels efectes de la declaració d’independència insta a promulgar els decrets necessaris per a l’expedició dels documents acreditatius de la nacionalitat catalana; a impulsar ‘la subscripció d’un tractat de doble nacionalitat amb el govern del regne d’Espanya’; a dictar les disposicions necessàries per a l’adaptació, modificació i inaplicació del dret local, autonòmic i estatal vigent abans de l’entrada en vigor de la llei de transitorietat; a recuperar les normes suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol, sobretot les que tenen a veure amb mesures impositives i amb la lluita contra la desigualtat social; a promoure el reconeixement internacional de la república, a establir la vigència dels tractats internacionals; a integrar, llevat del cas de renúncia expressa, els funcionaris de l’estat espanyol que presten servei a Catalunya, i dels funcionaris de nacionalitat catalana que presten servei fora de Catalunya, a l’estat espanyol; a acordar les mesures necessàries per a exercir l’autoritat fiscal, de seguretat social, duanera i cadastral; a impulsar la creació d’un banc públic; a obrir una negociació amb l’estat espanyol sobre els drets i obligacions de caràcter econòmic ‘assumits pel regne d’Espanya’; a elaborar una proposta de repartiment d’actius i de passius…

JxSí i la CUP també volen que el parlament obri una comissió d’investigació per a determinar si el govern espanyol i les seves institucions tenen responsabilitats en delictes relacionats amb la vulneració de drets fonamentals per a evitar l’exercici del dret de vot el primer d’octubre proppassat. La comissió seria formada per diputats, experts en l’àmbit nacional i internacional, de l’Oficina Antifrau, de la Sindicatura de Greuges i de l’advocacia catalana, entre més.

La segona proposta de resolució registrada va dedicada exclusivament al procés constituent. El text proposa de constituir en el termini de quinze dies el consell assessor del procés constituent per tal d’assessorar la fase deliberativa encapçalada per la societat civil organitzada i també, en el mateix termini, constituir la comissió parlamentaria de seguiment del procés. Així mateix, també s’estableix que es convocaran eleccions constituents ‘un cop culminades totes les fases del procés constituent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any