Aigües Danone i Ecoembes impulsaran dues plantes de separació d’envasos a Catalunya i Andalusia

  • El projecte Renova crearà també una escola sobre gestió de residus i una app

VilaWeb
Redacció
01.06.2017 - 18:02

El projecte Renova crearà també una escola sobre gestió de residus i una app

BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

Aigües Danone impulsarà en col·laboració amb Ecoembes, i a través del projecte Renova, la creació d’una planta de selecció i separació d’envasos que estudien situar la comarca del Vallès Occidental (Barcelona) i engegar-la al setembre, donant ocupació a persones en risc d’exclusió usuàries de la Fundació Trinijove, i posteriorment crearan una altra planta a Andalusia.

Ho han explicat aquest dijous en un esmorzar informatiu el director general d’Aigües Danone, Christian Stammkoetter; el responsable del Fons Écosysteme Pierre Bou; el gerent de Reciclatge i Recollides Complementàries d’Ecoembes, Alberto Caldeiro; el president de la Fundació Trinijove, Ignasi Parody, i el responsable del projecte Renova, Borja Lafuente.

Parody ha detallat que estan estudiant on situar la planta, veient solars i en interlocució amb ajuntaments, i que en concret barregen dues opcions a l’àrea metropolitana de Barcelona: Terrasa i Montcada i Reixac, i ha afegit que ocuparà prop de 15 persones i tindrà suport de la Generalitat i l’Agència de Residus de Catalunya.

Amb una inversió inicial de 800.000 euros, el projecte sumarà a les dues plantes una escola de formació en gestió de residus, per capacitar a persones en risc d’exclusió social que esperen engegar a l’octubre, i llançarà una app per “fer un pas més en el reciclatge a Espanya” i fomentar-ho en envasos consumits fora de la llar, ha destacat Stammkoetter.

Tot i que el 97% de la població té contenidors de separació al seu abast i el reciclatge és un hàbit en moltes llars, han vist que quan les persones surten de casa no fan aquesta recollida selectiva, per la qual cosa el projecte se centrarà en aquests envasos consumits fora de la llar per evitar que acabin abandonats –conegut com ‘littering’– o en abocadors, ha relatat Caldeiro.

ECONOMIA CIRCULAR

El director general d’Aigües Danone ha remarcat la necessitat de canviar la concepció del consumidor sobre els residus i veure el potencial de reutilitzar els materials, que no són deixalles: “Solament perden el seu valor quan no som capaços de posar-los en el cercle”, per la qual cosa ha dit que és també una oportunitat per a l’empresa, amb la utilitat del plàstic recollit.

També ha assenyalat la importància del projecte per ser d’economia circular, i ha assegurat que “la salut només existeix en un món saludable”, per la qual cosa volen ampliar la conscienciació sobre el reciclatge al sector de la restauració, als amos dels bars i restaurants.

Posaran l’app a la disposició d’hotels, restaurants, cafeteries i bars, que podran sol·licitar la recollida dels envasos, ampliant a aquest sector la recollida complementària a la de la llar que Ecoembes realitza en espais com per exemple l’Aeroport de Barcelona-El Prat i el Camp Nou, a més d’en hospitals i festivals, ha explicat Caldeiro.

Des del Fons Écosysteme –que també participa–, Bou ha afegit que quan acabi la inversió de les empreses el projecte serà sostenible econòmicament i en el temps, i Parody ha explicat que els llocs d’ocupació d’inserció social compten amb una ajuda de la Generalitat per al sou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any