[VÍDEO] El cap de la Guàrdia Civil durant l’1-O reconeix l’ús de gasos a Aiguaviva

  • El general Ángel Gozalo ha dit que l'objectiu del gas és 'incomodar el ciutadà' per la irritació dels ulls i apartar-lo

Redacció
07.03.2019 - 17:59

El cap de la Guàrdia Civil durant el Primer d’Octubre, el general Ángel Gozalo, ha hagut de donar explicacions al Tribunal Suprem espanyol sobre l’ús de gasos contra votants a Aiguaviva (Gironès). L’advocat Jordi Pina li ha demanat si es va utilitzar gas pebre contra manifestants, però Gozalo ha precisat que no era gas pebre, sinó un ‘esprai de defensa personal’. El general ha equiparat l’ús de gasos contra manifestant amb tota la resta d’equipament habitual dels agents, com poden ser les porres, els escuts o la pistola.

Segons Gozalo, l’ús de gas contra manifestants no és extraordinari. Ha dit que hi ha diverses situacions on es pot fer servir, sense precisar en quines, i que ha de ser proporcional, però ha sostingut que ‘no li consta’ cap denúncia per l’ús del gas. Vegeu en com van ruixar veïns d’Aiguaviva amb l’esprai el Primer d’Octubre:

Posteriorment, l’advocat Àlex Solà ha tornat a incidir sobre la qüestió de l’esprai, preguntant explícitament quin tipus de gas és, qüestió que Gozalo no ha sabut respondre, i quina funció tenen. El general ha dit que l’objectiu és ‘incomodar el ciutadà’ per la irritació dels ulls i apartar-lo. ‘Segons recordo que em van explicar, a Aiguaviva es tractava d’afavorir el pas dels agents que integraven l’equip que havia de fer la intervenció policíaca’, ha dit.

Aquell dia una quarantena de guàrdies civils va entrar al poble i van arribar fins a la plaça Constitucional –ara U d’Octubre–, on una cinquantena de veïns feien una arrossada popular davant l’ajuntament, que ràpidament va reaccionar amb crits de ‘votarem’. Els agents van colpejar i apartar els veïns fins que tan sols en va quedar una desena davant de l’ajuntament, on es feia la votació. Va ser llavors quan van ruixar el gas. Després d’allò van aprofitar l’atordiment per apartar la gent i entrar a l’ajuntament. Un cop dins van demanar l’urna, però el que no sabien és que la que els van donar era plena de sobres buits. Els vots els havien salvaguardat abans i van poder comptabilitzar-los.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any