Més de vint milions de persones confinades a Londres des d’avui

  • El govern anglès pren mesures dràstiques per evitar que la nova soca del virus s'escampi

VilaWeb
EFE
20.12.2020 - 16:57
Actualització: 20.12.2020 - 19:13

Més de vint milions de persones estan des d’aquest diumenge confinades a Anglaterra en entrar en vigor estrictes mesures restrictives per l’alarmant augment dels casos de covid-19 que el Govern britànic vincula a una nova soca.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va imposar dissabte mesures draconianes a Londres i àmplies zones del sud-est d’Anglaterra, que des d’avui estan en el nivell de risc 4, amb el tancament de botigues no essencials, gimnasos, perruqueries, així com la prohibició de viatjar a les altres àrees del país.

Amb aquestes regles s’han modificat també els plans flexibles que havia autoritzat el govern entre el 22 i el 28 de desembre perquè famílies i amics poguessin reunir-se per Nadal. Qui visqui a les zones de nivell 4 no podrà ajuntar-se amb els qui viuen en nivells inferiors, mentre que la resta d’Anglaterra (entre els nivells 1 i 3), poden fer-ho només el dia de Nadal, mesura que també s’aplicarà a Escòcia i Gal·les. Les regles establertes a Anglaterra duraran dues setmanes i seran revisades aquest 30 de desembre.

L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha declarat aquest diumenge a la BBC que l’anunci del govern en l’últim moment és un “cop dur” per a famílies i negocis i ha causat “angoixa, desesperació, tristesa i decepció”. “Em temo que això fa realment difícil demanar-li a la gent que ens escolti quan canviem tant d’opinió”, ha dit Khan queixant-se perquè l’executiu central hauria pogut introduir aquestes mesures abans que les famílies fessin els plans i les compres de Nadal. No obstant això, l’alcalde ha demanat als londinencs que respectin les regles, sobretot perquè els hospitals de Londres tenen la mateixa quantitat de pacients amb covid-19 que a la primera onada a l’abril.

El Regne Unit ha comunicat a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’aparició de la nova variant de coronavirus, si bé no hi ha proves que pugui provocar més morts o que tingui un impacte negatiu en l’efectivitat dels vaccins ja desenvolupats. Els científics han alertat que aquesta soca és més infecciosa i s’expandeix amb més facilitat, cosa que podria augmentar l’Rt –el nombre reproductiu d’una malaltia infecciosa. L’Rt està actualment a tot el Regne Unit entre 1,1 i 1,2, la qual cosa implica una propagació “exponencial” del virus. El director científic del govern, Patrick Vallance, ha indicat que la soca –anomenada VUI 202012/01– pot haver-se originat a Londres o a Kent durant aquest setembre passat. “Aquesta nova variant no només avança ràpidament sinó que esdevé la variant dominant”, ha afegit. Amb les dades que tenen els científics consideren que la nova soca és un 71% més contagiosa que les anteriors.

Nou rècord de contagis

Les autoritats britàniques han confirmat gairebé 36.000 nous contagis, rècord històric, i 326 morts durant les últimes 24 hores, tal com recull el nou balanç de víctimes publicat al Regne Unit. Concretament, el país ha registrat 35.928 casos que eleven el total d’afectats a 2.040.147 de persones. El total de víctimes mortals ascendeix a 67.401 persones. 2.034 pacients han estat ingressats en les últimes hores, per a un total de 18.771 hospitalitzats, dels quals 1.364 necessiten respiració assistida per a sobreviure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any